Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stereotypy o dívkách a chlapcích přetrvávají po celém světě

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Řím - Rozsáhlý výzkum uskutečněný mezi mladými lidmi od deseti do čtrnácti let v 15 zemích prokázal, že stereotypy o zranitelných ženách a silných mužích stále přetrvávají. Je to mýtus, který v sobě zahrnuje zvýšená očekávání od obou pohlaví a který je silně spojen se zdravotními riziky u dospívající mládeže.

Výzkum provedla Bloombergova fakulta veřejného zdraví na Univerzitě Johnse Hopkinse v Baltimoru ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací (WHO).

"Zjistili jsme, že se děti velmi brzy, a to jak v tradicionalistických a konzervativních, tak i v liberálních a pokrokových společnostech, setkávají s těmito koncepty, které podporují sourozenci, spolužáci, učitelé, rodiče, příbuzní, náboženští představitelé," říká Robert Blum, ředitel Globálních studií dospívající mládeže při Univerzitě Johnse Hopkinse.

Jakási "drátěná košile" se vytváří kolem desátého a jedenáctého roku, s negativními důsledky především pro dívky. Omezení zdůvodňovaná jako ochranná činí dívky ještě zranitelnějšími. Zdůvodňují jejich podřízenost a tím fakticky ospravedlňují fyzické zneužívání anebo tresty v případě, že pravidla poruší.

V mnoha částech světa tyto stereotypy vystavují dívky riziku přerušení školní docházky, fyzickému utrpení, sexuálnímu násilí, sňatkům v nízkém věku, předčasným těhotenstvím, nákaze HIV a dalšími sexuálně přenosnými chorobami.

Například chlapci ze Šanghaje nebo Dillí jsou povzbuzováni k tomu, aby trávili svůj čas venku bez kontroly dospělých, zatímco dívkám se doporučuje zůstat doma a věnovat se zde nějaké (nudné) činnosti. Ve Skotsku je chlapcům a dívkám jasné, že v jakémkoli vztahu musí iniciativu převzít muž. Všude dívky pohlížejí na svůj fyzický vzhled a tělo jako na hlavní zdroj starostí.

Ze stereotypů nejsou vyjmuti ani chlapci. Úsilí o sílu a nezávislost z nich často činí oběti fyzického násilí, mají větší sklon ke kouření, pití a k užívání zbraní a násilí.

Když vědci podrobně analyzovali sexuální roli dětí v Číně, Indii, Belgii a Spojených státech, odhalili, že v těchto zemích je zřejmě přijatelné, aby dívky následovaly některé mužské stereotypy, jako je nošení kalhot, sportování a věnování se kariéře, zatímco na chlapce, kteří se vymykají normám svého pohlaví, ať už svým oblečením nebo chováním, pohlížejí mnozí jejich vrstevníci s opovržením. Jak dívky, tak chlapci uvádějí, že chlapci, jejichž chování považují ostatní za zženštilé (například lakování nehtů), jsou obětí šikany, jsou vystaveni slovním útokům až fyzickému násilí.

Témata:  muži ženy průzkumy děti

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy