reklama

„Byl jsem šokován, protože jsme letěli nad ledovcem a vypadalo to, že je stále součástí ledového šelfu, co se týče velikosti a povrchové struktury," řekl Nathan Kurtz, vědec z iniciativy NASA Icebridge, který na konci října odcestoval do Antarktidy, aby podrobněji ledovec zkoumal. Píše to server Science Alert.

„Vidět ho úplně oddělený, vidět tento masivní blok ledu plavat - bylo docela šokující," řekl. Satelitní snímky v červenci nejprve ukázaly postupné oddělování ledovce o rozloze 5 700 čtverečních kilometrů od šelfového ledovce známého jako Larsen C.

Americké Národní centrum pro led (NIC, National Ice Center), které v uplynulých měsících sledovalo vývoj trhliny dlouhého více než 160 km, pokřtilo tento utržený blok jako ledovec A68. Svou rozlohou 5 800 čtverečních kilometrů se blíží americkému státu Delaware a obsahuje tolik vody, že by přinejmenším dvakrát naplnila Erijské jezero, jedno z Velkých jezer.

Ledovcové šelfy jsou dnes vystaveny stále se oteplujícímu vzduchu a oceánským vodám, což může způsobit jejich ztenčení nebo úplný kolaps, varují vědci. Když se tak stane, uvolní se led, který se rychle pohybuje v oceánu a může způsobit zvýšení hladiny moře.

Přední vědci proto shromažďují data, aby mohli sledovat změny ledového pokrytí Antarktidy a lépe porozuměli, jak na sebe působí ledovcové šelfy a oceány a jaký vliv mají jejich interakce na změnu klimatu. Kurtz uvedl, že vědci měří, kolik ledu odtaje ze šelfu Larsen C nad a pod vodou, aby se pokusili předpovědět, jak se může v budoucnu tento ledový kus chovat.

Vědci používají radarové sirény, které měří tloušťku a vrstvy sněhu a ledu, a infračervenou kameru, která měří teplotu povrchu. Ledovec je obrovský, kdyby celý roztál, hladina moři po celém světě by s zvedla o 3 milimetry.

Oddělení ledovce ale samo o sobě globální hladinu moře neovlivní. Kurtz však varuje, že jeho oddělení může způsobit destabilizaci ledovce Larsen C. „Pokud se ledovcový šelf zhroutí, důsledkem bude rychlejší nárůst hladiny moře," řekl Kurtz. 

Chování ledovce je jen obtížné předvídat, Adrian Luckman, vedoucí výzkumník centra MIDAS na Swansea University. Mohl by zůstat v jednom kuse, ale je pravděpodobné, že se rozlomí. Některé z těchto menších kusů by mohly zůstat v oblasti po celá desetiletí, zatímco jiné části se mohou posunout na sever do teplejších vod.

Změna je natolik velká, že spustí překreslování antarktického pobřeží, říká Ted Scambos, vedoucí vědecký pracovník National Snow and Ice Data Center. Ledovník Larsen C, předtím čtvrtý největší ledovec svého druhu v Antarktidě, se nyní posunul na páté nebo šesté místo.