reklama

Neví kdo je Michael Jackson. Neví, že lidé přistáli na Měsíci. Nikdy neslyšeli o automobilech, letadlech ani jaderných zbraních. Žijí v naprosté izolaci od okolního světa a řada z nich ani neví, že nějaký existuje. Neznají lékaře, neumí léčit nemoci, ale sami si obstarávají potravu a staví obydlí. Řeč o několika stovkách domorodých kmenů, s nimiž nejsme v kontaktu.

Podle vědců o řadě z nich ani nevíme. Ne všechna místa na Zemi jsou prozkoumaná a na řadu z nich moderní člověk zatím nevkročil. To ale neznamená, že jsou neobydlená, a příkladem může být souostroví Andamanského ostrova.

To leží stovky kilometrů východně od Indie a lidé, nebo spíše jejich předchůdci, se na něj dostali před 26 tisíci lety, kdy pozemský most mezi Indií a těmito ostrovy vyčníval z mělkého moře. Lidé se jej rozhodli překročit předtím, než most zmizel pod stoupající hladinou moří a oceánů. A na ostrovech zůstali dodnes.

Po tisíce let žili tito lidé nerušeně svým způsobem života nezávisle na vnějším světě. Ten o nich totiž nevěděl, stejně jako oni o něm. Vzhledem k malému počtu se u nich nikdy nerozvinul průmysl ani žádná technická revoluce, vyvinuli se sice do podoby dnešního člověka, ale tím jakákoliv spojitost končí. 

O těchto kmenech by se nikdo nedozvěděl, nebýt nečekaného kontaktu s vnějším světem v 18. století. Jen těžko odhadovat, jaké musely být reakce domorodců, když se jim u pobřeží zjevily obrovské galeony, co ale s jistotou víme je to, co následovalo. 

Andamanské národy byly téměř zničeny. Zahubily je nemoce, násilí námořníků i invaze na jejich obydlí. Dnes už o nich lidé vědí a nechávají je žít si svým životem, přesto bylo několik kmenů na ostrovech vyhlazeno. Nyní jich zbývá jen asi 500.

Přesto o nich nevíme prakticky vůbec nic. Jeden z kmenů žije na severním Sentinelském ostrově a jejich jazyk je pro nás nesrozumitelný a nepochopitelný. Na rozdíl od nás se tito lidé neustále zmenšují jediné, co je o nich známo, je, že umí rozdělat oheň a pěstovat plodiny. Živí se lovem, rybařením a shromažďováním jedlých rostlin.

Není známo, kolik lidí na těchto ostrovech žije, může jich být několik stovek, ale jen několik desítek. Co je však zajímavé je, že na ně neměla žádný vliv vlna tsunami v roce 2004, která zabila asi čtvrt milionu lidí. Ačkoliv zasáhla i tyto ostrovy, domorodci ji přežili.

Andamanské souostroví ale není jediným místem na Zemi, kde žijí lidé, o nichž prakticky nic nevíme. Může se to vypadat jen těžko představitelné, ale na planetě s námi stále žijí kmeny, o kterých vůbec nevíme, že existují. Ještě těžší je představit si celou situaci z jejich pohledu. Svět učinil za poslední tisíce let obrovské pokroky, a oni nikdy neviděli jak mobilní telefon, tak mnohdy ani keramickou vázu.