Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Temný prosinec: Který den v roce je nejsmutnější?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: EuroZprávy.cz

Každý den máme jinou náladu a nejvíce je to pozorovatelné na lidech, kteří jsou od přírody náladoví. Na naši psychiku působí řada faktorů, které ovlivňují, jak se chováme a jak smýšlíme. V jeden den jsme ale mnohem nešťastnější, než jindy.

Lidé jsou nejméně šťastní v pondělí. Zjistili to vědci z Vermontské univerzity ve Spojených státech za základě chování uživatelů na sociální síti twitter. O jejich objevu informoval server Quartz.

Pro řadu lidí je to vcelku pochopitelné. Pondělí je prvním dnem po víkendu, který dává tušit, že další víkend bude až za dlouho. Během týdne ale nálada uživatelů twitteru postupně roste a nejlepší je v sobotu.

Podle odborníků za tím ale stojí i další faktory, nejen povinnost jít do práce. Analýza naznačuje, že štěstí má od konce poslední hospodářské recese klesající trend a na tom mají podíl i vnější faktory, například ekonomický růst.

Vědci už dříve zjišťovaly, který kalendářní den je tím nejhorším v roce. Zvítězil 11. prosinec, ale není zcela jasné proč. Nepochybně souvisí v předvánočním stresem a je pravděpodobné, že právě ten vráží klín mezi partnery.

Souvislost může mít i s financemi. Nejeden pár se pohádá kvůli hodnotě dárku nebo kvůli výzdobě či způsobu, jakým budou partneři Vánoce trávit.

Na druhou stranu se nikomu nechce rozcházet během Vánoc, protože je možná tento termín tím posledním rizikovým. Z tabulky, kterou server zveřjenil, totiž vyplývá, že v dalších dnech míra rozchodů rapidně klesá. Během vánočních svátků je pak minimální.

Další nárust partnerských neshod vedoucích až k rozchodům zaznamenáváme až na jaře. V tomto případě ale nesouvisí s Vánocemi. Na vině může být snaha o změnu života v souvislosti s jarní pohodovou atmosférou, ale i neshody týkající se dalších plánů v následujících měsících či letech.

Témata:  lidé vědci Kalendář

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy