reklama

Studie po studii prokázaly, že vitamínové doplňky jsou při nejlepších podmínkách naprosto k ničemu, přesto je lékárny nabízejí dál a mnoho lidí se domnívá, že se tak skutečně starají o svoje zdraví. Nyní však klinické testy přišly na to, že některé vitamíny skupiny B mohou narušit výsledky lékařských testů a ukázat jiné údaje, případně zakrývat naše skutečné zdravotní problémy.

Výbor pro léky a potraviny vydal prohlášení, kde varuje veřejnost před škodlivostí umělých vitamínů. „Varování je pro veřejnost, pracovníky ve zdravotnictví, nemocnice, lékárny a laboratoře, že vitamíny B7, též známé jako vitamín H, biotin nebo koenzym R, mohou výrazným způsobem ovlivnit výsledky některých laboratorních testů. To způsobuje chybnou analýzu a diagnostiku zdravotního stavu pacienta,“ tvrdí výbor.

Podle výboru došlo v minulých letech nejméně k jednomu identifikovanému úmrtí, ke kterému došlo právě kvůli chybné diagnostice kvůli biotinu. Další případy se nepodařilo potvrdit, protože lékaři mnohdy neví, že vitamín mohl ovlivnit výsledky testů. Skutečné nebezpečí biotinu ale je, že většinou se nenachází jen v jedné tabletce. Vitamín B7 je součástí mnoho multivitaminových přípravků, lidé by proto měli věnovat dostatek pozornosti při četbě příbalových letáků.

Většina lidí, kteří berou ve vodě rozpustný biotin, jsou naprosto zdraví. Vitamíny skupiny B je přisuzováno, že zlepšuje kvalitu pleti, vlasů a nehtů. Doporučená denní dávka pro biotin je kolem 0,03 miligramů, v tomto množství by neměl mít vliv na laboratorní testy. Nicméně jedna vitamínová tabletka obsahuje až 667 krát více biotinu.

Vědci dále nabádají lidi, aby byli opatrní před vitamínovými doplňky. Nejenže nefungují, ale jen v USA dochází každoročně k 23 tisíc hospitalizacím, které jsou způsobené vedlejšími účinky užívání potravinových doplňků. Většina přijatých vitamínů se navíc v těle ani nevstřebá, naopak odchází v moči zase ven z těla.