Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děsivá hvězda smrti existuje? Vědci naznačili, jaký bude osud naší Země

Promění se Země k nepoznání?
Promění se Země k nepoznání?
Foto: Pixabay

Říká se, že Zemi může zničit celá řada katastrof. To ale nemusí vždy být tak úplně pravda. Zemětřesení nebo náraz asteroidu sice může vyhladit lidstvo, planetu jako takovou ale nezničí. Vědci však ví o něčem, co by to dokázat mohlo.

Osudným by se nám mohl stát takzvaný bílý trpaslík, který vzniká zhroucením hvězdy menší hmotnosti. Tyto hvězdy nejsou dostatečně hmotné, aby se z nich staly černé díry nebo neutronové hvězdy.

K této myšlence odborníky přivedl bílý trpaslík nacházející se v souhvězdí Panny. NASA jej tituluje jako "hvězdu smrti", která ničí obíhající nebeská tělesa. Něco podobného prý doposud nebylo k vidění. Andrew Vandenburgh z Harvard-Smithsonianova centra pro Astrofyziku v Cambridge dokonce tvrdí, že podobný případ je naprosto ojedinělý.

"Žádný člověk dosud nic takového neviděl. Jsme svědky likvidace jednoho solárního systému," uvedl podle serveru EarthSky. Podle NASA se objekt nachází na oběžné dráze asi 830 000 km od hvězdy, což je zhruba stejná vzdálenost jako ze Země na měsíc. 

Vědci využívají k pozorování "hvězdy smrti" Keplerův dalekohled. Podle jejich názoru by záhadným objektem mohla být planeta, jejíž oběžná dráha se stala nestabilní a svými úlomky se může stát smrtelným nebezpečím pro okolní planety. 

Co je důležité, vědci se také shodují, že něco podobného jako v souhvězdí Panny by mohlo nastat i v případě planety Země. "Je naprosto úžasné, že astronomové konečně mohou podobný proces boje planetárních soustav zaznamenat, nikdy předtím podobnou možnost neměli. Co se týče Země, její poslední dny jsou skutečně hodně dalekou budoucností, ale díky podobnému zkoumání můžeme získat představu, co tu asi nevyhnutelně nastane," tvrdí astronomka Francesca Faedi z univerzity ve Warwicku.

Témata:  vesmir Země 1 vědci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy