Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osud kontinentů je zpečetěn? Za sto let přijdeme o podstatné oblasti naší planety

Země
Země
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Vědecké studie se většinou zaměřují na to, čeho nového by lidstvo mohlo dosáhnout. Mapují stávající pokroky, odhalují nejrůznější zákoutí přírody nebo zjišťují, kam se budeme posouvat v nejbližších letech. Někteří vědci ale zkoumají, co vše člověk ztratí, a jedna taková studie ukázala, že toho bude opravdu hodně.

Podle odborníků se bude vlivem klimatických změn zvyšovat v následujících desítkách let hladina oceánů. Ta začne postupně pohlcovat stále větší část jednotlivých kontinentů a vyžene obyvatele do vnitrozemí. To by mohl být problém zejména u měst postavených na pobřeží, jako je například Singapur, Sydney, New York, Amsterdam a další.

Vědci se také obávají, že lidstvo díky změnám počasí přijde o tisíce památek. Jen v USA může zmizet okolo 14 tisíc archeologických nalezišť a národních památek do roku 2100, právě v důsledku klimatických změn, které zvyšují hladinu oceánů. 

Vědci na to upozornili v americkém vědeckém časopise Plos One. "Údaje jsou velmi pochmurné, předpokládané zvýšení hladiny způsobí ztrátu podstatné části předkolumbovského i pozdějšího historického odkazu. Globální oteplování vyvolává v tomto směru velmi vážné obavy," uvádějí autoři studie.

Podle předpovědí klimatologů by se hladina světového oceánu mohla do konce století zvýšit v průměru o metr. Vědci tento údaj přenesli na mapu atlantického pobřeží USA a Mexického zálivu a do seznamu ohrožených lokalit byli nuceni zahrnout místa v osmi pobřežních amerických státech. 

Podle autorů by byla potřeba vypracovat co nejdříve plán na podrobnou dokumentaci ohrožených míst a přenesení nejcennějších předmětů na bezpečné místo. V ohrožené zóně ale nejsou jen města nebo vzácná naleziště, ale i velké historické stavby, například floridská pevnost Castillo de San Marcos ze 17. století či národní památník Fort Matanzas.

Témata:  vědci Země 1

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy