reklama

Na sociálních sítích i prostřednictvím e-mailů se šíří grafika, která „vysvětluje“ barevné čtverečky nacházející se na tubách se zubní pastou. Podle ní jednotlivé barevné značky prozrazují chemický obsah produktu, píše server newhealthadvisor.com.

Zelený čtvereček prý označuje, že pasta je složena výhradně z přírodních látek. Modrý čtvereček pak zobrazuje, že pasta obsahuje chemické i přírodní složky. Červený čtvereček symbolizuje, že v pastě je malé, ale nezanedbatelné množství nebezpečných chemikálií. Černý čtvereček označuje pasty, které obsahují jen chemické sloučeniny a kterým je prý lepší se vyhnout.

Podívali jste se a zjistili jste, že je vaše pasta označená černě? Nepanikařte. Zmínění barevné rozlišování patří k celé řadě hoaxů, které kolují mezi lidmi a kterým řada čtenářů stále ještě věří. Barevné označení na zubních pastách nevypovídá nic o jejich kvalitě a obsahu. Stále tak platí, že pokud se chcete dozvědět něco o pastě, musíte si přečíst její složení.

A co tedy vlastně ony barevné čtverečky znamenají? Jsou to symboly užívané při výrobním procesu. Tyto značky ukazují, kde má být balíček buď přeložen nebo vyříznut, protože tuby i s pastou procházejí strojním zařízením v jednom dlouhém hadovi při vysokých otáčkách. Tyto pak značky lze zachytit pomocí snímačů světelného paprsku. Značky tedy neurčují obsah pasty, ale pomáhají balicímu stroji určit, kde má kus tuby ustřihnout.