reklama

Viníkem nepříjemného zápachu je putrescin - chemická látka, která se vylučuje při rozpadu mastných kyselin, obsažených v tkáni. Jeho toxické účinky jsou téměř stejné jako u amoniaku, někdy se proto označuje společně s dalšími aminy jako mrtvolné jedy.

Na základě několika testů vědci zjistili, že po vdechnutí putrescinu se u lidí zvýšila rychlost reakcí a defenzivní chování. Jinými slovy, lidé se pak chovali podrážděně, ale zároveň byli ve střehu.

Podle obou autorů sloučenina „možná slouží jako varující signál, který mobilizuje ochranné reflexy, aby se člověk mohl vypořádat s možnou hrozbou."

Příčinou přitom není nepříjemnost onoho zápachu, jak by se možná mohlo zdát. V rámci testů totiž někteří lidé byli vystaveni zapáchajícímu putrescinu, jiní vodě, která je zcela bez zápachu; další skupina pak ale vdechla amoniak, tedy látku, která rovněž odpudivě zapáchá.