Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Adventní kalendář? Ten první vypadal jinak, než ho známe. A nebyl příliš populární

Adventní svícen
Adventní svícen
Foto: Pixmac

Adventní kalendáře jsou dnes již tradiční připomínkou blížících se Vánoc. Kdy však tato tradice vznikla? Kdy děti začaly dostávat od svých rodičů adventní kalendáře?

Jedná se jistě o velmi krásný adventní zvyk. Aby si děti příjemně zkrátily čekání na Štědrý den, ozdobený vánoční stromeček a dárky, dostávají adventní kalendář. Jistě si ze svého dětství většina z nás pamatuje, jak jsme každý den otevřeli jedno okénko adventního kalendáře a pochutnali si na malém kousku čokolády. Vůbec první adventní kalendář měl však jinou podobu.

S prvním adventním kalendářem přišel v roce 1908 majitel tiskárny v Mnichově jménem Gerhart Lang. Právě ve své tiskárně vyrobil jakýsi papírový kalendář, který nazval „V zemi Ježíškově“. Kalendář byl vystřihovací a skládal se ze dvou listů papíru – jeden z nich obsahoval malá okénka s básničkami, kterých bylo celkem 24 (tedy na období od 1. prosince do Štědrého dne). Druhý list papíru byl potištěný stejným počtem obrázků s vánoční a zimní tématikou. Každý den pak dítko vystřihlo jeden z obrázků a nalepilo jej k básničce.

Tento vystřihovací adventní kalendář nebyl zprvu moc oblíbeným artiklem na předvánočním trhu. Až po pěti letech se začal prodávat ve větším množství, mimo jiné také proto, že ho jako vhodnou vyučovací pomůcku při výuce náboženství označily církevní úřady i ministerstvo školství. Postupem času začali návrhy adventních kalendářů malovat známí umělci, což také přispělo k oblibě těchto dětských vystřihovánek.

Krizové období představovala pro obrázkové adventní kalendáře první světová válka. Kalendáře se tehdy přestaly tisknout. Po skončení války byly opět k dostání, ovšem pouze na krátkou dobu. Když se k moci dostal Adolf Hitler, pozastavil výrobu adventních kalendářů kvůli údajnému nevhodnému náboženskému obsahu.

Až v roce 1942 se kalendáře vrátily na scénu, avšak v pozměněné podobě. Cenzura nahradila slova „Kristus“ a „křesťanský“ pojmy „germánský“ a „národní“, namísto vánočních obrázků pak děti vystřihovaly malůvky vojáků slavících Štědrý den na frontě. Tyto „válečné“ adventní kalendáře patří dnes k vzácným sběratelským kouskům.

Konec druhé světové války s sebou přinesl i původní podobu adventních kalendářů. Zároveň se tyto dětské vánoční vystřihovánky rozšířily z Německa do dalších částí Evropy, kde se v podobě kalendářů odráželo národní cítění daných zemí.

Němečtí přistěhovalci s sebou přinesli tradici obrázkových adventních kalendářů do Ameriky. Šířily se zde také díky návratu amerických vojáků z Evropy domů. Na amerických kalendářích pochopitelně nechyběl Santa Claus, kterého třeba v 50. letech doprovázel oblíbený Mickey Mouse. Návrhy některých adventních kalendářů vznikly tedy ve studiu Walta Disneye. Na americkém trhu se však v roce 1972 objevil i kousek s názvem „Apollo“, který připomínal úspěchy amerických kosmonautů.

V sedmdesátých letech dvacátého století se vedle vystřihovacích adventních kalendářů začaly vyrábět i kalendáře obsahující malé čokolády nebo bonbony. Jejich podoba se dodnes mění spolu s dobovým vkusem či módou.

Dnes nejsou adventní kalendář jenom pro děti. K dostání jsou kousky obsahující nejen sladkosti, ale i alkohol nebo třeba kosmetické produkty.

Témata:  advent Vánoce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy