Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejsilnější zvířecí zbraně? Člověka paralyzují a udusí, způsobí halucinace i deprese

Mořské ryby, ilustrační fotografie
Mořské ryby, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Moře je plné nebezpečných živočichů, kteří vás mohou přímo i nepřímo otrávit. Jejich jedy jsou různé a mohou člověka zabít už po několika hodinách. Podívejte se na ty nejnebezpečnější.

QPrvoci žijící v moři nejsou pro člověka přímo svými jedy nebezpeční, ale mohou způsobit otravu skrze jiné druhy zvířat. Některé druhy prvoků totiž vytváří plankton, který je potravou pro měkkýše a ryby. Rybí maso se pak stává prudce jedovatým a může vyvolat hromadné otravy.

Pro člověka mohou přímo nebezpečné mořské sasanky z rodu láčkovců. Dotknutím se jejich chapadel, se člověk vystavuje bolestivým požaháním podobným jako u kopřiv. U přecitlivělých lidí se přidruží i celková reakce s nevolností a zvracením, svalovými křečemi, poruchy dýchání, poškozením ledvin, srdeční slabostí. Byla zaznamenána i úmrtí.

V moři žijí také nebezpečné mořské hvězdice z rodu ostnokožců. Vlastnosti toxinů ostnokožců jsou zatím málo známé. U mořských ježků, popř. okurek jsou popsány i rozsáhlé intoxikace až úmrtí. Celkové symptomy zahrnují nevolnost, zvracení, paralýzu rtů, jazyka, končetin, dechové potíže. Příčinou smrti obvykle bývá selhání dechu.

I v řadách měkkýšů se objevují smrtelně nebezpeční jedinci. Otrava jedovatou slávkou, ústřicí nebo srdcovkou se projevuje zvracením, bolestí a průjmem po osmi až dvanácti hodinách od požití jedovatého měkkýše. Nebezpečí také hrozí v podobě alergické reakce.

Nejnebezpečnější je však působení samotného jedu. První příznaky v podobě necitlivosti, mravenčení, a brnění nastupují asi po 30 minutách. Pak přichází paralýza na celou hlavu, krk a prsty u nohou a rukou. Smrt je pak způsobena selháním dýchání. Rozhodujících je v takovém případě 10 - 12 hodin.

V moři žije více než 200 druhů aktivně jedovatých ryb. Většina má jedovatý trn, který jim slouží k obraně. Další stovky ryb jsou jedovaté pasivně, což znamená, že mají jed obsažen v mase, kůži nebo ve vnitřnostech.

Po požití nepříliš čerstvého masa makrel, tuňáka se může vyvinout otrava histaminem. Ten pak vyvolává zvracení, bolest hlavy, zarudnutí kůže nebo překrvení sliznic. Otrava má většinou lehčí průběh, který nevyžaduje terapeutický zásah.

Lidé by si měli dát také pozor na některé druhy parmic. Jejich jed způsobuje závratě, halucinace nebo také deprese. Při těžkých případech přichází svalová paralýza a dušnost.

Asi nejznámější jedovatou rybou je východoasijská Fugu. Ročně se jejím masem otráví několik desítek lidí. Její orgány totiž obsahují tetrodoxin. První příznaky - ztráta citlivosti na rtech, jazyku, zvracení, slabost - nastupují poměrně rychle, za 5 - 30 minut po požití závadného masa. Smrt nastává v důsledku paralýzy respiračních svalů. Specifická terapie neexistuje.

Témata:  zvířata moře

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy