Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bojíte se demence? Vědci přišli s návodem, jak se "nemoci stáří" vyhnout

Důchodci, ilustrační fotografie
Důchodci, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Demence je mozková choroba zapříčiněná degenerativními změnami v mozkové tkáni, většinou postihuje lidi nad 60 let, i když jsou známé i případy předčasné nemoci. Demence trápí nejen postižené osoby, ale hlavně rodiny a příbuzenstvo. Podle lékařů si však může zásadně snížit pravděpodobnost, že vás nemoc postihne. Stačí k tomu jediné - partner, se kterým zestárnete.

Studie publikovaná v renomovaném magazínu zabývající se psychologií tvrdí, že single osoby mají ve stáří až o 42 procent větší pravděpodobnost, že je postihne demence. Ovdovělým lidem pak hrozí o 20 procent větší pravděpodobnost, že se nemoc bude týkat i jich. "Zvláštností je, že mnohem menší roli ve vzniku demence hraje náš celkový zdravotní stav, osamělost lidí se na psychice podepisuje mnohem hlouběji," tvrdí psychiatr Andrew Sommerlad.

Vědec ovšem upozorňuje na to, že zdaleka nestačí jen nosit snubní prsten. "manželství jako takové demenci nezabrání, ale životní styl spojený s tím, když máte partnera na celý život, ten má na mozek příznivé účinky," myslí si psychiatr. To zahrnuje zejména vyváženější stravování a více socializujících příležitostí, kdy děti už opustily rodinná hnízda a domů se vrací jen na krátké návštěvy.

Studie nakonec zahrnula dat 812 047 lidí z USA, Asii a Evropy. Vědci nesezdané páry, kde spolu dva dlouhodobě žijí, zahrnuli do kolonky manželů. Výsledky ukázaly, že bez ohledu na věk, pohlaví nebo zdravotní stav, měli ti žijící ve zdravém a málo problémovém partnerském vztahu mnohem menší riziko, že by je mohla postihnout demence, na rozdíl od single a ovdovělých. Kromě pozitivního vlivu na mozek se však partnerství ukázalo být prospěšné i na menší riziko cukrovky a vysoký krevní tlak.

"Být single se stává sociální normou, pokud je naše studie pravdivá, pak se musíme připravit na nárůst demence mezi starými lidmi," varuje Sommerlad . Demencí v současností  trpí 47 milionů lidí po celém světě, podle Světové zdravotnické organizace je to sedmá nejčastější příčina smrti. Každoročně přibude 10 milionů nových pacientů.

Podle vědců přináší studie zajímavé zjištění, ovšem má lidstvo stále daleko k tomu, aby nemoci předcházelo. Jiná nezávislá studie pak ukázala na to, že i naše stravování má zásadní vliv na nemoci ve stáří. Pokud tak nemáte partnera, se kterým strávíte šťastný život, pak by vám mohlo pomoci úprava jídelníčku. Podle výzkumu má vůbec nejpozitivnější vliv na buněční buňky středomořská dieta.

Kromě toho stravování podle obyvatel žijící u Středozemního moře pomůže se zvýšeným krevním tlakem, pomůže ke silnějšímu srdci a kostem. Jenom musíte zapomenout na typická italská jídla, jako je pizza, lasagne nebo jiné těstoviny. Skutečná středomořská dieta je založena zejména na čerstvé zelenině, ovoci, přiměřeném koření, olivovém oleji, zrnech semínek a a fazolích.

Není příliš vhodná pro milovníka masa, i když v malém množství si ho dopřát mohou. Do kuchyně mají ovšem vstup zakázaný máslo, margaríny, smažená a sladká jídla nebo taky sýr. Studie z roku 2015 z Chicaga tvrdí, že lidé na této dietě mají až o 53 procent nižší riziko vzniku Alzheimerovy choroby.

Témata:  zdraví nemoc jídlo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy