Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč kvůli stresu přibíráme? Vědec zjistil odpověď velmi nepříjemným testem

hubnutí
hubnutí
Foto: Pixabay

Všichni dobře víme, proč tloustneme. Prostě přijmeme více kalorií, než jich stihneme spálit. To je sice pravda, ale neposkytuje nám to odpověď na tu nejzajímavější otázku - proč se přejídáme?

Zná to snad každý z nás. Z ničeho nic nás přepadne mlsná a my si musíme dát kousek čokolády nebo dortu. A to i přesto, že dobře víme, že toho budeme za pár minut litovat. Je to jen naše nenasytnost? Přestože sebekontrola je důležitá, existují důkazy o tom, že stres hraje významnou roli v nárůstu hmotnosti.

Chronický stres narušuje náš spánek a hladinu cukru v krvi. To vede ke zvýšenému pocitu hladu. A to zase vede k dalšímu narušení spánku, dokonce k vyšší hladině stresu a ještě k většímu narušení hladiny cukru v krvi. Tento koloběh může časem vést nejen k nezdravé hladině tělesného tuku, ale i k diabetu typu 2, vysvětluje server BBC.

Aby vědci věděli, co vše se v takovém případě může stát, doktor Giles Yeo se rozhodl za pomoci vědců z univerzity v Leedsu prožít zvlášť stresující den. Vědci z Leedsu začali tím, že požádali Gilesa, aby podstoupil něco, co se jmenuje Maastrichtův stresový test.

Posadili ho před počítač a přinutili ho rychle počítat. Pak začal dělat chyby, které jsou pro některé lidi velmi stresující. Poté ho přiměli, aby položil ruku do studené vody a držel ji tam. Před a po těchto testech měřil tým Gilesovu hladinu cukru v krvi.

Naše hladina cukru v krvi stoupá, když jíme, a u zdravého člověka, jako je Giles, se rychle vrátí k normálu. Vědci ale zjistili, že v den, kdy byl Giles záměrně provokován, jeho hladina cukru v krvi vyskočila na dlouhé tři hodiny – a až pak se vrátila do normálu. To je asi šestkrát delší doba než u předchozího dne bez stresu.

Důvodem je to, že když jste stresovaní, vaše tělo se dostane do režimu „bojuj nebo uteč.“ Vaše tělo si myslí, že je napadeno a uvolňuje do krve glukózu, aby vám poskytlo energii pro vaše svaly.

Pokud však tuto energii nespotřebujete, abyste utekli před nebezpečím, pak vaše slinivka začne ve velkém produkovat inzulín, aby opět zvýšila hladinu cukru v krvi. Tyto stoupající hladiny inzulínu a klesající hladiny cukru v krvi způsobují, že cítíte hlad - což je důvod, proč máte potíže odolat sladkému, když jste ve stresu.

Stejné reakce přicházejí, když špatně spíte. Nedávná studie, kterou provedli vědci na King's College v Londýně, zjistila, že organismus lidí trpících nedostatkem spánku vytváří příliš mnoho inzulínu, který ale není dostatečně efektivně využit.

Během šestiletého výzkumu se ukázalo, že u nespavců postupně docházelo k poruchám metabolismu krevní glukózy. U lidí spících méně než 6 hodin denně se pak podle vědců během šesti let s téměř pětkrát větší pravděpodobností rozvine porucha metabolismu cukrů, než u těch, kteří si dopřávají delší spánek.

Témata:  stres cukrovka zdraví obezita, hubnutí

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy