Zvýšení konzumace kávy o jeden až dva šálky denně údajně může výrazně snížit riziko onemocnění vážným typem cukrovky. Uvedla to zpráva amerických vědců, kterou zveřejnil web lékařského listu Diabetologia. Experti ovšem zároveň zdůrazňují, že nejdůležitější prevencí je nadále správná životospráva.
Pít například denně o šálek kávy více po dobu čtyř let snižuje riziko diabetu 2. typu zhruba o 11 procent, tvrdí výzkumný tým, který vedli vědci Frank Hu a Shilpa Bhupathirajuová z Bostonu.
Lidé by ale z různých důvodů podle nich neměli pít více než tři šálky kávy denně. Ke svým závěrům odborníci dospěli na základě dlouhodobého sledování 120.000 lidí.
"Výsledky dokazují, že pro většinu lidí může mít káva kladný dopad na zdraví. Již ale také víme, že káva je jen jedním z početných faktorů, které mají vliv na vznik cukrovky. Důležitější je, aby si lidé hlídali svou váhu a byli fyzicky aktivní," řekl podle listu Frank Hu.
Cukrovka neboli diabetes mellitus je nemoc, při níž dochází k poruše vstřebávání glukózy z krve, což má za následek zvýšenou hladinu cukru. Tento problém je způsoben buď poruchou tvorby inzulinu ve slinivce nebo sníženou citlivostí orgánů na inzulin.
Při dlouhodobě zvýšené hladině cukru v krvi dochází k poškozování cév ve tkáních a orgánech. Nejhůře mohou být poškozeny oči, ledviny a nervové tkáně, dochází také ke ztrátě citlivosti na nohách, případně na rukou, bolestem nohou a problémům se správnou funkcí orgánů..
Související
8. listopadu 2024 9:55
15. července 2024 10:12
15. dubna 2024 15:47
6. října 2022 14:20
22. května 2022 11:29
4. května 2022 15:54