reklama

Pojďme se nejprve podívat, co takové nápoje vlastně obsahují. Jako ukázku si vezmeme plechovku velmi známé nejmenované společnosti, která v sobě ukrývá až 400 miligramů kofeinu. To je samo o sobě velmi slušné množství, neboť šálek kávy obsahuje zhruba 130 miligramů kofeinu.

Další nedílnou součástí je taurin, aminokyselina působící jako stimulátor mozkové aktivity a podporující činnost centrální nervové soustavy. Ve většině případů tvoří další složky sladidla jako sacharoza nebo glukoza, kyseliny a voda.

Jak už asi tušíte, problém tkví zejména v množství kofeinu, u kterého dokonce hrozí i otrava. Ta může nastat při různých dávkách v závislosti na věku, a zatímco u dospělého jedince to je rozhodně více než 400 miligramů za den, u mladistvého pouze více než 100 miligramů a u dítěte mladšího dvanácti let to dokonce 2,5 miligramu na kilogram tělesné váhy.

Děti do šesti let by tak s kofeinem neměly v žádném případě přijít do styku. U dětí od sedmi do devíti let je poté přijatelná maximální dávka rovnající se půl šálku kávy, tvrdí lékaři z nemocnice Roberta Debrého v Paříži. Energetický nápoj jako takový by tak neměli pít lidé do dosažení 15, ideálně 18 let.

Otrava kofeinem ostatně není ničím výjimečný. Podle pediatra z dětské nemocnice v Detroitu ve státě Michigan Stevena Lipshultze se více než 40 procent telefonátů do toxikologických informačních středisek týká právě dětí mladších šesti let. 

Jak taková přemíra kofeinu vypadá? Na organismus má dráždivý účinek, zrychluje se srdeční tep, což může vést k tachykardii, dochází k narušení srdečního rytmu a ve výjimečných případech až k zástavě srdce. Nadměrné podráždění neuronů v mozku navíc může vést ke křečím.

Nedá se však globálně říct, že by každý takový nápoj způsobil otravu každému dítěti, které jej vypije. Na rozdíl od kávy jsou ale energetické nápoje větším lákadlem. Káva většinou menším dětem nechutná, o to více není reálné, aby vypily třeba tři šálky po sobě. Energetické nápoje jsou ale o poznání menší, a tak není problém pojmout v menším množství tekutiny větší koncentraci kofeinu.

Oproti tomu taurin, který nápoje také obsahují, je pro tělo prospěšný a je potřeba jej doplňovat. Nachází se ale například i v mase a jeho specifikem je, že bez cukru by povzbuzující účinky neměl. Potřebují jej naopak kočky k tomu, aby neoslepli, předávkování u člověka ale není příliš reálné. Resp. chybí jakákoliv studie, která by zjistila, jak takové předávkování probíhá a kdy se dostaví.