Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo nejčastěji konvertuje k islámu? Odpověď Vás zřejmě překvapí

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Islám je nyní evropským i americkým tématem číslo 1. Množí se hlasy, podle kterých představují muslimové pro západní civilizaci obrovské, smrtelné nebezpečí. Kromě teroristických útoků odpůrci islámu upozorňují i na vysokou porodnost muslimů, jejímž následkem Západ potýkající se s nízkou porodností, se stane islámskou zemí. Růst muslimů po celém světě ale není pouze dán vysokou mírou porodnosti, ale též vysokou mírou konverze. Podle výzkumu analytické společnosti Pew Research Center prakticky na každého amerického muslima, který se zřekne víry, připadá americký konvertita k islámu.

Studie náboženské krajiny (Religious Landscape Study) z roku 2014 zjistila, že se čtvrtina dospělých Američanů, kteří se identifikovali jako muslimové, svou víru opustila (23%). Jedná se o zhruba stejný podíl množství Američanů, kteří byli křesťany, ale kteří se s tímto náboženstvím dále neztotožňují (22%). Zdá se, podle daného výzkum, že někteří z nich mohli zakotvit u islámu, protože okolo 23% dospělých amerických muslimů jsou konvertité. V případě amerického křesťanství je počet mnohem nižší – jen 6% amerického dospělého křesťanstva tvoří konvertité. Křesťanství tedy jako celek více ztrácí než získává z konverzí oběma směry (od křesťanství a ke křesťanství).

Poznatky z roku 2014 byly potvrzeny i v roce 2017, ačkoliv Pew Research Center použil poněkud jiné otázky. 24% dospělých Američanů, kteří se identifikovali jako muslimové, od islámu odstoupilo. Většina z nich – 55% - se nyní neztotožňuje s žádným náboženstvím. 22% přestoupilo ke křesťanství a jeden z pětiny (21%) našel zalíbení v jiném náboženském směru, buddhismus, hinduismu, židovství, případně ve „spiritualitě“.

Vzhledem k velkému množství těchto bývalých muslimů, kteří se nyní neidentifikují s žádným náboženstvím, nepřekvapí, že mezi důvody jejich odstoupení byla nedůvěra v organizované náboženství (12%), nevíra v Boha (8) a nezájem o náboženské záležitosti (5%) – celkově kvůli potížím s náboženstvím obecně svou víru odvrhlo 25% muslimů. Pro jednoho z pěti (19%) těchto odstoupivších muslimů byl problém samotný islám. 9% jich nenašlo k islámu vztah, i když v něm vyrostli, 7% vyloženě nesouhlasilo s jeho učením a pro 3% byl určujícím motivem k odvrácení se islámský terorismus a fanatismus. 16% bývalých muslimů se rozhodlo konvertovat k jinému náboženství či hledat vlastní spiritualitu. 14% opustilo islám z důvodu osobního rozvoje a 2% z rodinných důvodů.

Ti, kdo naopak k  islámu vstupují, jsou nejčastěji křesťané. Polovina všech konvertitů k islámu  (53%) byla původně protestantského vyznání. Dalších 20% se identifikovalo s katolicismem a 4% s pravoslavným křesťanstvím. 19% se nedrželi žádného náboženského vyznání. 4% přešlo k islámu z jiného než křesťanského náboženství – buddhismu, hinduismu, judaismu aj.

Konvertité k islámu jsou nejčastěji lidé narození v USA (54%). Jen 5% muslimských imigrantů jsou konvertité k islámu. Ti migranti, kteří odstoupili od islámu, jsou nejčastěji z Íránu (22%). Tento velký počet bývalých íránských muslimů v USA je důsledkem vlny migrací do USA v letech 1978-1979, kdy v Íránu probíhala revoluce, v jejímž kvasu vznikla nynější Islámská republika s teokratickými rysy.

Většina muslimských konvertitů k islámu se k němu přidala ve svém mladém věku. 26% amerických konvertitů – jeden ze čtyř – se k islámu přidalo ve věku 10-19 let, 49% konvertitů jsou lidé věku dvaceti let. Třicátníci představují 18% konvertitů a čtyřicátníci a výše jen 4%.

Konvertité se k islámu přidali z různých důvodů. Nejčastěji se jím zdálo, že islám jim lépe odpovídá na otázky po smyslu života (24%). Někteří před svou konverzí studovali učení islámu (21%). 10% chtělo patřit do komunity, pro 9% konverze byla spojena s manželskými či mileneckými vazbami. 9% bylo k islámu přivedeno přáteli či charismatem veřejného postavy a pro 8% spočíval spouštěcí mechanismus konverze v rodině. Okolo 8% si našlo svou cestu k islámu při širším spirituálním pátrání a experimentování.

Témata:  muslimové Islám USA

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy