Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Špenát, ryby nebo rýže jsou zdravé? Odborníci vás rychle vyvedou z omylu

Trh s mořskými plody
Trh s mořskými plody
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Lidskému tělu svědčí víc věcí, než si ve skutečnosti myslíme. Ačkoliv odmalička posloucháme, jak je zdravá zelenina, ovoce nebo rybí maso, podle odborníků to není tak úplně pravda.

Potraviny, u kterých bychom to nečekali. Například některé druhy zeleniny a ryby, všechny produkty, které jsou vyzdvihovány pro své příznivé účinky a které by na našem stole nikdy neměly chybět. V některých případech ale i tyto potraviny mohou ve větším množství škodit.

Vezměme si například takový špenát. Ale není to jen on, i kupříkladu řepa či rebarbora obsahují šťavelany, které ve spojení s vápníkem mohou vést k vytváření ledvinových kamínků. Tvrdí to lékaři z nemocnice Humanitas.

Paradoxní je, že ačkoliv se o těchto problémech nemluví, nejsou výjimkou. V západním světě je valná většina ledvinových kamínků nejrůznějších rozměrů tvořena právě šťavelanem vápenatým.

Kromě těchto potravin obsahují šťavelany také další potraviny: kiwi a červené ovoce. Proto je v případě tendence k onemocnění kamínky lépe nepřehánět to s těmito druhy zeleniny a ovoce a dávat přednost jiným.

Ryby a mořské plody zase mohou obsahovat methylrtuť, organickou sloučeninu přirozeně přítomnou v ovzduší. Druhy, které ji obsahují ve větším množství, jsou velcí predátoři jako mečoun, žralok, štika, ale i tuňák. 

Bez chyby není ani pitná voda, která může podléhat kontaminaci arzenem. Té jsou také vystaveny obilniny a zvláště rýže. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) proto připomíná, že trvalý přísun anorganického arzenu je spojován s různými zdravotními problémy, jako jsou kardiovaskulární nemoci a některé druhy rakoviny.

Ani se sušeným ovocem není vhodné to přehánět. Důvodem je zejména ohled na štíhlou linii: mandle a vlašské a další ořechy jsou vysoce kalorické. Například mandle mají ve 100 gramech 603 kalorií.

Škodit může i příliš mnoho vody. Potřeba vody nezbytné k udržení správné hydratace organismu se liší podle pohlaví: dva litry pro ženy a dva a půl litru pro muže. Přesněji se správný příděl vody může vypočítat z kilogramů váhy znásobených 30 (mililitry). Příděl tekutiny může být zajištěn vodou, ale také čajem a neslazenými nápoji.

Výše zmíněné neduhy se ale většinou projeví zejména při konzumaci většího množství těchto potravin. Proto tyto informace nepoužívejte jako argument pro to, proč nemáte rádi špenát.

Témata:  jídlo potraviny maso ryby

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy