Lidskému tělu svědčí víc věcí, než si ve skutečnosti myslíme. Ačkoliv odmalička posloucháme, jak je zdravá zelenina, ovoce nebo rybí maso, podle odborníků to není tak úplně pravda.
Potraviny, u kterých bychom to nečekali. Například některé druhy zeleniny a ryby, všechny produkty, které jsou vyzdvihovány pro své příznivé účinky a které by na našem stole nikdy neměly chybět. V některých případech ale i tyto potraviny mohou ve větším množství škodit.
Vezměme si například takový špenát. Ale není to jen on, i kupříkladu řepa či rebarbora obsahují šťavelany, které ve spojení s vápníkem mohou vést k vytváření ledvinových kamínků. Tvrdí to lékaři z nemocnice Humanitas.
Paradoxní je, že ačkoliv se o těchto problémech nemluví, nejsou výjimkou. V západním světě je valná většina ledvinových kamínků nejrůznějších rozměrů tvořena právě šťavelanem vápenatým.
Kromě těchto potravin obsahují šťavelany také další potraviny: kiwi a červené ovoce. Proto je v případě tendence k onemocnění kamínky lépe nepřehánět to s těmito druhy zeleniny a ovoce a dávat přednost jiným.
Ryby a mořské plody zase mohou obsahovat methylrtuť, organickou sloučeninu přirozeně přítomnou v ovzduší. Druhy, které ji obsahují ve větším množství, jsou velcí predátoři jako mečoun, žralok, štika, ale i tuňák.
Bez chyby není ani pitná voda, která může podléhat kontaminaci arzenem. Té jsou také vystaveny obilniny a zvláště rýže. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) proto připomíná, že trvalý přísun anorganického arzenu je spojován s různými zdravotními problémy, jako jsou kardiovaskulární nemoci a některé druhy rakoviny.
Ani se sušeným ovocem není vhodné to přehánět. Důvodem je zejména ohled na štíhlou linii: mandle a vlašské a další ořechy jsou vysoce kalorické. Například mandle mají ve 100 gramech 603 kalorií.
Škodit může i příliš mnoho vody. Potřeba vody nezbytné k udržení správné hydratace organismu se liší podle pohlaví: dva litry pro ženy a dva a půl litru pro muže. Přesněji se správný příděl vody může vypočítat z kilogramů váhy znásobených 30 (mililitry). Příděl tekutiny může být zajištěn vodou, ale také čajem a neslazenými nápoji.
Výše zmíněné neduhy se ale většinou projeví zejména při konzumaci většího množství těchto potravin. Proto tyto informace nepoužívejte jako argument pro to, proč nemáte rádi špenát.
Související
7. dubna 2023 15:03
22. ledna 2023 8:22
7. října 2022 11:57
20. září 2022 11:37
25. dubna 2022 11:28
13. října 2021 11:25