reklama

Nová studie tvrdí, že pokud budete jíst pomalu, mohlo by vám to pomoci shodit nějaké to kilo i centimetry v pase. Ti, kteří své jídlo hltají, jsou podle vědců častěji obézní. „Změny v rychlosti jedení mohou ovlivnit změny obezity, indexu BMI a obvodu pasu,“ píše v časopise BMJ Open výzkumná dvojice z japonské univerzity Kjúšu.

„Intervence zaměřená na snížení rychlosti přijímání jídla mohou být účinné při prevenci obezity a snižování souvisejících zdravotních rizik,“ píší ve své studii vědci, do jejichž studie se zapojilo téměř 60 000 Japonců.

Výsledky ukázaly, že skupina, která jedla pomaleji, měla menší průměrný obvod pasu, průměrný index tělesné hmotnosti 22,3 a bylo v ní méně obézních jedinců. Naopak ve skupině, která jedla rychle, bylo 44 procent lidí obézních a průměrný index BMI skupiny byl 25. Světová zdravotnická organizace považuje BMI 25 za nadváhu a 30 nebo vyšší za obezitu.

„Hlavní výsledky ukázaly, že snížení rychlosti jídla může vést ke snížení obezity a indexu BMI," uvedli japonští vědci. Výzkum také zjistil, že „změny stravovacích návyků mohou ovlivnit obezitu, BMI a obvod pasu".

Vědci zkoumali celkem 59,717 jedinců, kteří byli diagnostikováni s diabetem typu 2, tedy chronickým onemocněním postižením objevujícím se u dospělých, kteří mají nadváhu.

Simon Cork z Imperial College v Londýně řekl pro agenturu AFP, že studie potvrzuje to, co si již vědci dlouho mysleli, tedy že pomalé jedení je spojeno s menším přírůstkem hmotnosti než když do sebe člověk jídlo rychle hází. S odkazem na metodologii studie však varoval, že se vědci musejí spoléhat na lidi a na to, jak zhodnotí, zda jí pomalu nebo rychle, což je „značně subjektivní" a může to zkreslovat data.

Výzkum také poukázal na další faktory, které by lidem mohly pomoci zhubnout - včetně omezení svačinek po večeři a pravidla, že by člověk neměl jíst nejméně dvě hodiny před spaním. Naopak se ale zdá, že vynechávání snídaně na hubnutí vliv nemá, dodávají výzkumníci.