Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaké to bude na Marsu? Skupina vědců simulovala misi v izraelské poušti Negev

Snímky Marsu pořízené vozítkem Curiosity
Snímky Marsu pořízené vozítkem Curiosity
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Micpe Ramon (Izrael) - Šestice vědců nedaleko obce Micpe Ramon na pouti Negev po čtyři dny testovala několik aspektů možné budoucí mise na Mars, jako je satelitní komunikace, psychologické dopady izolace nebo pátrání po známkách života v půdě.

Podmínky v poušti Negev v mnohém připomínají prostředí na Marsu, napsala agentura Reuters. Obdobná je geologie, kvalita ovzduší i vizuální stránka, popsalo izraelské ministerstvo vědy.

Účastníci simulace se po čtyři dny stravovali speciálními kapslemi, bydleli v oddělených buňkách a z ubikace vycházeli jen ve skafandrech. Testovali tak design ubytovacího modulu a obleků a také koordinaci práce týmu s řídícím střediskem.

Projekt "D-Mars" realizovaný ve spolupráci s Izraelskou vesmírnou agenturou je jedním z mnoha pokusů zasvěcených budoucím marsovským misím, které se dnes ve světě odehrávají. Podle jednoho z účastníků, profesora jaderné fyziky Guye Rona bylo však jeho cílem také přitáhnout zájem veřejnosti.

Témata:  Mars 1 Izrael vědci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy