Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádné maso ze živých zvířat? Již brzy budeme jíst steaky vyrobené v laboratoři

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Mít na talíři pořádný flák masa či hamburger a nezabít kvůli němu žádné zvíře? I když to zní jako sci-fi, experti ujišťují, že za pár let to bude běžná věc. Maso vypěstované v laboratoři by mohlo být v nabídkách restaurací už do konce roku 2018, tvrdí jeden výrobce. 

Živočišné produkty in vitro, někdy označované jako „čisté maso ", se vyrábějí z kmenových buněk získaných z živých zvířat. Tyto buňky jsou pak následně několik v týdnu pěstovány v laboratoři. Někteří ekologové se domnívají, že tento proces může být klíčem k omezení globálního oteplování. Jedna studie dokonce předpokládá, že by díky takové výrobě mohlo dojít ke snížení škodlivých emisí skleníkových plynů o 96%.

A první takové produkty by mohly být k dispozici pro lidskou spotřebu během několika měsíců, předvídá Josh Tetrick, generální ředitel výrobce čistého masa JUST. Kuřecí nugety, klobásy a foie gras vytvořené pomocí této techniky by mohly být podávány v restauracích v USA a Asii „před koncem roku 2018", řekl stanici CNN.

Poznamenal ale také, že vnímání veřejnosti a neochota odchýlit se od tradičního chovného masa stále představují značné překážky pro „čistý masný průmyslu. „Předtím, než se výrobky dostanou na trh, musejí být vyřešeny určité komunikační problémy i regulační otázky," řekl v rozhovoru pro The Guardian. Jeho postoj sdílí také Mosa Meat, laboratoř sídlící na Maastrichtské univerzitě v Nizozemsku, která je zodpovědná za vytvoření prvního „čistého“ hamburgeru. 

Vedoucí vědecký pracovník společnosti, profesor Mark Post, uvedl, že proces schvalování by mohl zpomalit distribuci vzorků dodavatelům o celá léta. Může trvat až tři roky, než bude moci společnost prodat na masovém trhu svůj první produkt. Nedávná studie ukázala, že třetina Američanů by byla ochotna jíst čisté maso pravidelně nebo jako náhradu za maso z farmy.

Aby ale bylo možné tohoto bodu dosáhnout, budou společnosti muset snížit náklady na hromadnou výrobu čistého masa. Například společnost Memphis Meats se sídlem v San Francisku musí vynaložit zhruba 2.400 dolarů (asi 48 000 korun) na výrobu 450 gramů hovězího masa.

Ale s tím, jak bude technika efektivnější, cena bude klesat. Společnost se domnívá, že bude schopna do roku 2021 poslat první výrobky na trh.Do výzkumu v posledních šesti letech investovala i Peta - charita pro práva zvířat. V roce 2014 nabídla prvnímu vědcům odměnu ve výši 1 milionu dolarů za výrobu a uvedení na trh kuřecího masa in vitro. „Domníváme se, že je to první důležitý krok k realizaci snu, že jednoho dne přineseme zdravé a humánně vyrobené skutečné maso pro lidi, kteří trvají na jídle ze zvířecího masa," uvedla charitativní organizace.

Odhaduje se, že 14,5% emisí globálního oteplování planety pochází z chovu a konzumace hospodářských zvířat, což je více než z celého odvětví dopravy. Hospodářská zvířata emitují silný skleníkový plyn metan, navíc vyčištění půdy a hnojiva uvolňují velké množství uhlíku.

Témata:  maso vědci

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy