Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povzbudit touhu snadno a rychle? Zkuste potraviny, které vás nažhaví

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Toužíte po lepším milostném životě? Vaši náladu může povzbudit i jídlo. Samozřejmě nemluvíme o nějaké vydatné hostině, ale spíše o lehké romantické večeři – klidně i v domácím prostředí. Ta by měla v ideálním případě obsahovat konkrétní potraviny.

„Objevuje se stále více důkazů, že některé z vitamínů a složek v potravinách mohou zlepšit sexuální funkce a sexuální zkušenost,“ říká Jennifer R. Bermanová, lékařka z Beverly Hills v Kalifornii. A co je tedy na povzbuzení nálady nejlepší?

Toto jsou jen některé z potravin, které hráli v historii roli afrodiziak, a jejichž účinnost potvrdila i moderní věda.

Avokádo

Aztékové označovali avokádo kvůli jeho tvaru za varle. Vědecký důvod, proč má smysl avokádo jíst jako afrodiziakum, je, že je bohaté na nenasycené tuky a naopak obsahuje jen málo syceného tuku, což je dobré pro vaše srdce a žíly. Udržuje silné srdce a pomáhá udržet krev na všech správných místech. U mužů se srdečním onemocněním existuje dvakrát vyšší pravděpodobností, že budou trpět erektilní dysfunkcí.

Mandle

Na vrcholu seznamu jsou také mandle. Již dlouho se říká, že zvyšují vášeň, působí jako sexuální stimulant a pomáhají s plodností. Stejně jako chřest jsou i mandle velice výživné a bohaté na několik stopových minerálů, které jsou důležité pro sexuální zdraví a reprodukci, jako je zinek, selen a vitamin E. „Zinek pomáhá zvýšit libido a sexuální touhu.“ vysvětluje pro magazín Time doktorka Bermanová. „Neznáme mechanismy, které za to mohou, ale víme, že to funguje,“ dodává.

Jahody

Červená je považována za nejvášnivější a nejvíc sexy barvu. Jedna studie zjistila, že muži považují ženy za více atraktivní, pokud na sobě mají červenou barvu - na rozdíl od chladných barev jako je modrá nebo zelená. Jahody jsou také vynikajícím zdrojem kyseliny listové, což je vitamín ze skupiny B-komplexu, která má zvláštní význam má pro normální růst a vývoj plodu. Podle studie University of California v Berkley může být také spojen s vysokým počtem spermií u mužů. Zkuste například jahody v hořké čokoládě. Existuje také prostý důvod, proč jsou jahody jedním z tradičních dárků na Valentýna - jsou plné methylxanthinů zvyšujících libido.

Plody moře

Přes svou kluzkou a slizovitou strukturu jsou ústřice snad nejznámější afrodiziakum. Jsou také jedním z nejlepších zdrojů zinku podporujícího libido. Ale i jiné druhy mořských plodů mohou působit jako afrodiziakum.  Mastné ryby jako losos a sleď obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro zdravé srdce.

Rukola

Rukola je už od 1.století považována za rostlinu povzbuzující sexuální vzrušení. Dnešní výzkumy ukazují, že stopové minerály a antioxidanty obsažené v této zelené listnaté rostlině jsou nezbytné pro naše sexuální zdraví, protože pomáhají zablokovat vstřebávání některých environmentálních kontaminantů, které mají negativní dopad na naše libido.

Fíky

Toto ovoce bylo už v dávné minulosti považováno za „podporovatele“ plodnosti a výborné afrodiziakum, protože látky ve fících obsažené jsou důležité pro zdravé srdce. Navíc patří mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny, které vás zasytí, ale nepřibírá se po nich. Je tak snazší udržet si sexy štíhlou linii.

Citrusy

Všechny citrusové plodiny jsou super-bohaté na antioxidanty, vitamín C a kyselinu listovou - všechny tyto složky jsou nezbytné pro reprodukční zdraví mužů. Vychutnejte si romantický salát, který obsahuje například růžové grapefruity nebo pomeranče a mandarinky, nebo použijte dresink s citronem a limetkou.

Témata:  vztahy Láska, intimnosti lidé ovoce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 15:31

Mrazivé počasí odezní, přetrvá v jednom kraji. Platí výstraha

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy