Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ideální mužské tělo: Jak se v průběhu času měnil symbol krásy a jak vypadá dnes?

Muži
Muži
Foto: Pixabay

Koncept "ideálního těla" se konstantně mění. To, co bylo před více než stoletím považované za perfektní a krásné, se dnes odsuzuje a naopak. Umělec Nicolay Lamm posbíral fotografie zachycující mužské tělo a vytvořil odpovídající modely.

Ideál krásy je ovlivněný velkým množstvím faktorů jako je dostupnost jídla, fyzická náročnost práce či kulturní trendy. Mění se v řádech pouhých desítek let. Následující ilustrace přirozeně nereflektují názor naprosto všech, ale jde o dobrou reprezentaci toho, co v různých dobách lidé považovali za perfektní. 

1870: Na konci 19. století byla ceněná nadváha. Majitel pořádného bříška byl považován za bohatého, neboť si mohl často dovolit pořádání hostin. 

Roku 1866 byl v Connecticutu založený takzvaný "Klub tlustých mužů". Hlavní podmínkou pro vstup byl ten, že žadatel o členství musí vážit alespoň 90 kilogramů. To se dnes nezdá býti moc, ale při tehdejší průměrné výšce kolem 170 centimetrů to zas tak málo není. 

1930: V této době už se nadbytečná váha začala spojovat spíše s nižší třídou a předlohou pro ideál se staly tehdejší hollywoodské hvězdy. Ty musely být alespoň částečně vysportované, aby vypadaly dobře na kameře. Perfektní tělo v té době bylo průměrně veliké a přiměřeně svalnaté.

1960: V šedesátých letech začala kultura odmítat vzhled, který byl spojovaný s velkými společnostmi. Ideálem se staly rockové hvězdy s hubenými těly a dlouhými vlasy. 

1980: To osmdesátá léta se vyžívala v hyper-maskulinitě a tělo z posilovny bylo nejvyšším ideálem. Byla to nejlepší doba pro kulturisty a milovníky obřích svalů. 

V této době zabodoval Arnold Schwarzenegger, který je byl bezchybným představitelem ideálního mužského těla své éry. 

1990: Nejnovější styl přišel v devadesátých letech a drží se dodnes. 

Obyčejný muž, byť o něco vyrýsovanější než ten z 30. let. To je perfektní tělo současnosti. 

A co přinesou příští desetiletí? Podle umělce Lamma, který modely zpracoval, se na budoucnosti projeví možnost cestovat do vesmíru či nahrazení částí lidského těla robotickou náhradou. Obecně se pak předpokládá, že lidská rasa ztratí většinu ochlupení a vzhledem k rostoucí inteligenci se zvětší poměr hlavy a těla.

Témata:  lidé muži EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy