Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žijete zdravě, a přesto tloustnete? Velký vědecký výzkum odhalil důvod, o kterém skoro nikdo neví

hubnutí
hubnutí
Foto: Pixabay

Přibíráte, i když toho moc nesníte? Sportujete, a přesto se vám nedaří zhubnout? Podle odborníků za tím možná stojí faktor, o kterém ví jen velmi málo lidí. Tendence k nabírání kilogramů navíc je totiž spojena mimo jiné i s tím, jaký stupeň odpovědnosti máme v zaměstnání.

Ten, kdo má moc rozhodovat, má sklony k tloustnutí a ten, kdo může svobodně využívat své schopnosti, zase k hubnutí.

Kilogramy navíc jsou nepochybně výsledkem špatného stravování a sedavého životního stylu, ale souvisejí rovněž s takovými faktory, které si často neuvědomujeme. Na vině může být i povaha zaměstnání, jak to ukázal jeden australský výzkum zveřejněný v časopise Social Science and Medicine.

Podle údajů, které získal tým psychologů z australské Adelaidské univerzity, se ukázalo, že ten, kdo má zaměstnání zahrnující pravomoc rozhodovat, bývá častěji silnější než ten, kdo má kontrolu nad svými povinnostmi a může využívat vlastní schopnosti.

Tyto výsledky byly získány analýzou vzorku asi 500 mužů a žen, dělníků i zaměstnanců. Kromě údajů týkajících se výšky, váhy, objemu v pase a indexu tělesné hmotnosti (BMI) používali autoři studie také dotazník, prostřednictvím něhož zjišťovali psychické a sociální charakteristiky práce, vyhodnocovali, kdy je stresující, ale také jaký dává prostor pro osobní kontrolu.

"Tradičně je práce založená na úkolech považována za stresující a má takové účinky, které mohou částečně zmenšovat možnosti vykonávat různé formy kontroly nad vlastní prací, případně nad prací druhých," vysvětluje autor výzkumu Christopher Bean.

"Obecně jde o dva druhy kontroly nebo možnosti svobodně využívat vlastní schopnosti ve své práci, tedy těšit se jisté samostatnosti či mít možnost rozhodovat. Tyto dva způsoby vykonávání kontroly jsou obvykle hodnoceny společně pokud jde o jejich působení na zdraví člověka. My jsme je chtěli oddělit a zjistili jsme, že jsou pevně spojeny s hmotností, a především že tyto dva druhy kontroly mají každý zcela jiné dopady na sklon přibírat na váze," dodal.

Témata:  lidé obezita, hubnutí zaměstnání

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy