Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvíce návykové potraviny? Některé na nás působí stejně jako drogy a alkohol

Sýry, ilustrační fotografie
Sýry, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Známe to asi všichni. Řekneme si, že si vezmeme jen jeden malý kousek pizzy nebo čtvereček čokolády – a o pár okamžiků později v sobě máme celou pizzu nebo velkou tabulku čokolády. Věřte, že se to nestává jen vám. Dokonce i vědci přiznávají, že některá jídla jsou více „návyková“ než jiná.

Studie ukazují, že některé potraviny jsou opravdu návykovější než jiné. A není překvapením, že do "špatné" kategorie spadají téměř všechny pochoutky s vysokým obsahem tuku nebo cukru (nebo obojí). Ze studie vědců z Colorado State University cituje list The Independent.

Některé potraviny a jejich požívání je podle nich srovnatelné s užíváním drog - jsou spotřebovávány ve vysokých dávkách a rychle absorbovány. Celkem se vědci zaměřili na 35 potravin, které pak seřadily od nejhorších k nejlepším.

10 nejvíce návykových potravin:

Pizza Čokoláda Brambůrky Sušenky Zmrzlina Bramborové hranolky Cheeseburgery Šumivé nápoje Dorty, koláče Sýr

Po sýru následuje například slanina. Většina těchto návykových potravin obsahuje vysoký obsah tuku a pravděpodobně rychle zvýší vaši hladinu cukru v krvi. Na druhém konci stupnice pak jsou nejméně návykové potraviny - například hnědá rýže a losos - bez rafinovaných sacharidů a přidaných tuků. Za nejméně návykové jídlo ze všech vědci označili okurku.

10 nejméně návykových potravin:

Okurka Mrkev Fazole Jablka Hnědá rýže Brokolice Banány Losos Kukuřice (bez másla a soli) Jahody

Doktorka Nicole Avena, jedna ze spoluautorek studie a odborná asistentka farmakologie a systémové terapie, uvádí: „Jedná se o první krok k identifikaci konkrétních potravin a vlastností potravin, které mohou vyvolat tuto návykovou reakci. Mohlo by to změnit způsob, jakým přistupujeme k léčbě obezity. Nemuseli bychom jednoduše omezovat určité potraviny, ale přijali bychom metody, které se používají k odvykání kouření, pití a užívání drog."

Takže pokud se snažíte sledovat velikost porce a pokoušíte se přestat jíst, když jste plní, je toto vše další důvod, proč si k večeři místo pizzy dát lososa, brokolici a hnědou rýži, nemyslíte?

Témata:  potraviny zdraví jídlo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy