Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koupete děti? Můžete jim způsobit vážné problémy, varují lékaři

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Hygiena je pro většinu z nás naprostá samozřejmost. Koupeme se, umýváme si ruce a ani na chvíli nepřemýšlíme nad tím, že bychom tyto běžné úkony nedělali. Podle odborníků bychom ale měli zpozornět v případě dětí. Těm totiž hygiena více škodí než prospívá.

Jakkoliv nebezpečně to může znít, vědci varují před přehnanou čistotou. Doktor Brett Finlay z British Columbia University varoval, že posedlost hygienou může způsobit, že se z některých prospěšných bakterií v našich střevech stane „ohrožený druh“.

Kanadští vědci tvrdí, že přítomnost čtyř konkrétních druhů bakterií ve střevech kojenců starých méně než 100 dní, zabraňuje vzniku astmatu v pozdějším životě. Stejné testy proto provedli i v dalších zemích a ty jim jejich závěry potvrdily. Zároveň ale vědci určili rizikové faktor vedoucí k astmatu. Těmi podle nich jsou určitý typ kvasinek ve střevech a přístup k dodávkám čisté vody. „„Je ironií, že děti s čistou vodou měly vyšší riziko vzniku astmatu,“ říká Finlay.

„Myslím, že to dává smysl, ale musím přiznat, že jsme byli překvapeni. Člověk by myslel, že čistá voda je dobrá pro celý svět,“ uvádí. Právě tato hygienická hypotéza je jeden z důvodů, jak je možné vysvětlit vznik astmatu a alergií v rozvinutém světě. I proto lékař lidi burcuje, aby odhodili své antibakteriální ubrousky.

„Řekl bych, že trpíme kocovinou z hygieny. Až moc jsme vyčistili svět. Možná, že jsou tyto mikroby skutečně ohrožený druh - vaše vnoučata budou mít jiné mikroby než vy. Netvrdím, že byste měli dát do biobanky své výkaly a pak je dát vašim vnoučatům. Ale mám strach, že vše až moc čistíme a myslím, že bychom měli polevit,“ dodal s tím, že některé mikroby jsou opravdu špatné a že je tato problematika velmi složitá.

Témata:  lékaři děti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy