Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Setkáme se někdy s mimozemskou civilizací? Vědci mají pro lidstvo jednu zásadní zprávu

UFO
UFO
Foto: Pixabay

Řada lidí i vědců je přesvědčena, že ve vesmíru nejsme sami. Dokáží se ale někdy lidé opravdu spojit s mimozemskou civilizací? V tomto ohledu jsou odborníci velmi skeptičtí.

Vědci tvrdí, že pokud někdy zachytíme signál vyslaný pokročilou cizí civilizací, budou tito mimozemšťané v době, kdy jej uslyšíme, pravděpodobně mrtví. Tým vědců zkoumal například to, jak dlouho by mohla taková civilizace žít, a také jak daleko od nás by pravděpodobně byla. Své výsledky výzkumníci zveřejnili v magazínu arXiv.

Experti se domnívají, že v Mléčné dráze se může nacházet 20 až 40 miliard světů velikosti Země s vhodnými podmínkami pro život. Nicméně ještě nelze odhadnout, na kolika z nich se už mohl vyvinout život.

To, co ztěžuje objevování těchto civilizací, je jejich krátká životnost. Astronom Frank Drake, tvůrce známé Drakeovy rovnice, která určuje počet mimozemských inteligentních druhů nacházejících se ve vesmíru, v roce 1961 zjistil, že životnost civilizací podobných té na Zemi se pohybuje od 106 do 12 100 let a více. 

Vzhledem k tomu, že lidé za 80 let prozkoumali pouze signály z 0,001 procenta Mléčné dráhy, je nepravděpodobné, že civilizace starší 100 000 let bude stále existovat v době, než se její signál dostane až k nám, vysvětlují vědci.

Vedoucí nové studie Claudio Grimaldi z Federální polytechnické školy Lausanne ve Švýcarsku dospěl k závěru, že pokud nějaká civilizace vyšle z druhé strany galaxie signál směrem k Zemi, bude v době, kdy se k nám tento signál dostane, dávno mrtvá.

Studie také uvádí, že i když civilizace přestane vysílat signály, jejich signály pravděpodobně budou dál šířit vesmírem jako jakási ozvěna. „Vysílání přicházející na Zemi mohou pocházet od vzdálenějších civilizací, které již dávno zanikly, zatímco civilizace, které ještě žijí, vysílají signály, které z nám teprve dorazí,“ tvrdí vědci.

Potenciálně obytné planety ale také existují ve vzdálenosti asi jen 80 světelných let Země, které jsou dostatečně blízko na to, aby od nás dostaly signál, takže naděje na objeveni nějaké mimozemské civilizace není úplně ztracena, dodává server IFL Science, který ze studie cituje.

Témata:  mimozemšťané / UFO vesmir

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy