reklama

Narcisismus lze popsat jako to, že je člověk svým největším fanouškem, často až nezdravě. Narcisismu je často vnímaný jako velmi negativní a egocentrická charakteristika. Ve skutečnosti to je možná trochu složitější.

Rakouští výzkumníci z univerzity v Grazu si myslí, že by jejich studie mohla pomoci expertům pochopit, jak vlastně narcisismus funguje v oblastech, kde to nevidíme. Lidé u narcisismu často vnímají jen tu povrchní sebelásku. I narcisové však mají vnitřní život a je možné, že ho vnímají jinak.

„Narcisismus je téma, které je pro vědu i veřejnost čím dál zajímavější, pravděpodobně proto, že kulturní změny v minulých desetiletích favorizují narcisistické chování,“ uvedl Emanuel Jauk, člen výzkumného týmu, pro PsyPost. Studie se prý zaměřila na odhalení méně vědomých aspektů narcisismu, s využitím neurovědy.

Tým testoval 600 náhodně vybraných lidí, aby našel ty s vysokými či nízkými úrovněmi narcisismu. K tomu užívali Test narcisistní osobnosti, který vyžaduje odpovědi na otázky jak „Myslím si, že jsem speciální člověk“ nebo „Nejsem ani lepší ani horší než většina lidí“.

Z 600 lidí vybrali 43, 21 z nich byli na škále vysoko, zatímco 22 nízko. Účastníkům pak vědci ukázali jejich fotky, fotky jejich přátel a fotky cizincům, zatímco sledovali jejich mozkovou aktivitu pomocí magnetické rezonance.

Tyto scany odhalily aktivitu, která naznačovala „negativní vliv a konfliktní emotivní procesy“ u vysoce narcisistických mužů, když de dívali na své vlastní fotky. Očividně se jim nelíbilo vidět svou vlastní fotku, jako mají vězni.

Záznamy podle Science Alert navíc naznačují, že aktivita byla v oblastech spojených s negativním pohledem na sebe sama. Podle vědců to naznačuje, že narcisové bojují se špatnými názory na sebe samé. Děje se to však spíše v podvědomí, ne vědomě.

Tato studie se nedá považovat za zcela věrohodnou, neboť vzorek účastníků byl poměrně malý. Druhým důvodem je, že nebylo nalezeno spojené mezi narcisismem a mozkovou aktivitou. Není to přitom poprvé, co se pohlaví v této záležitosti lišila.

Bude tedy potřeba dalšího výzkumu, jestli tyto závěry odpovídají realitě, ovšem nová studie naznačuje, že narcisové trpí neočekávanou slabostí a pochybami. „Myslíme si, že by naše studie mohla poukázat na to, že narcisové nejsou jen ‚špatní lidé‘, ale že je narcisismus způsob jak vyjádřit vnitřní konflikt pocitů a přesvědčením,“ uvedl Jauk.