Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záhadné lidské tělo? Vědci objevili nový orgán. Až dosud ho lékaři z jednoho důvodu ignorovali

Lidské tělo
Lidské tělo
Foto: Pixabay

Vědci identifikovali nový lidský orgán, který byl až dosud jejich jejich zraku do značné míry skryt. Doufají, že jim nový objev pomůže pochopit šíření rakoviny v těle. „Interstitium" také působí jako tlumič šoků pro životně důležité tkáně.

Vrstvy, o kterých si vědci dlouho mysleli, že jsou jen hustá pojivová tkáň, jsou vlastně řada tekutinami oddělených prostor, které vědci označili jako „intersticium". Tyto oddíly se nacházejí pod kůží jako výstelka střev, plic, cév a svalů. Spojují se dohromady a vytvářejí síť podporovanou pletivem silných a pružných proteinů.

Nová analýza publikovaná v časopise Scientific Reports je první, která společně identifikuje tyto prostory jako nový orgán a snaží se pochopit jeho funkci. Pozoruhodné je, že interstitium dlouho zůstávalo bez povšimnutí navzdory tomu, že je jedním z největších orgánů v lidském těle.

Tým vědců stojících za objevem naznačuje, že vrstvy mohou působit jako „tlumiče nárazů", které chrání tkáně těla před poškozením.

Doktoři David Carr-Locke a Petros Benias ze zdravotního střediska Lékařského centra Mount Sinai Beth v Izraeli narazili na intersticium při vyšetřování žlučovodů pacienta, když hledali příznaky rakoviny. Všimli si dutin, které neodpovídaly žádné dříve známé lidské anatomii. Oslovili proto patologa New Yorské univerzity doktora Neila Theise kvůli konzultaci.

Vědci zjistili, že tradiční metody pro vyšetření tělesných tkání vynechávají intersticium, protože „fixační" metoda při upevnění sklíček v lékařských mikroskopech zahrnuje odsátí tekutiny - a tím i zničení struktury tohoto tajemného orgánu.  

Namísto své skutečné podoby jako celoplošných, tekutinou naplněných tlumičů nárazů byly rozbité buňky opomíjeny a považovány za jednoduchou vrstvu pojivové tkáně. Když lékaři dospěli k tomuto závěru, uvědomili si, že tato struktura byla nalezena nejen ve zkoumaném žlučovodu, ale kolem mnoha klíčových vnitřních orgánů.

Doktor Theise, kterého cituje server The Independent, vysvětluje, že tekutý typ tkáně vyskytující se v celém těle se po celé desetiletí testoval pod mikroskopy v pevné podobě – což je ale zásadní problém. Zmrazená biopsie tkáně získaná z žlučovodů dalších 12 pacientů umožnila týmu zachovat anatomii jejich nově objeveného orgánu.

Uvědomili si také, že vrstva ústí do lymfatického systému. Výzkumníci odhalili, že kromě schopnosti vycpávat orgány těla a chránit je před poškozením, se mohou přes intersticium rakovinné buňky z nádorů dostat do lymfatického systému.

Při pohybu tekutiny v těle pak mohou propojené buňky interstitia mít nešťastný vedlejší účinek v podobě šíření rakoviny v těle. Pochopení této nově objevené hranice v lidské anatomii by vědcům mohlo umožnit vyvinout nové testy na rakovinu.

Témata:  zdraví lidské tělo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy