Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je vám mizerně a špatně spíte? Sedm zlověstných vedlejších účinků sedavého života

Práce v kanceláři
Práce v kanceláři
Foto: Freeimages.com

Podle Světové zdravotnické organizace v celosvětovém měřítku jedna ze čtyř dospělých osob nemá dostatek pohybu. Takový způsob života s sebou samozřejmě nese řadu rizik - může poškodit srdce a způsobit nabírání na váze. Jak ale poukazuje server FoxNews, má také řadu dalších a často velmi překvapivých účinků.

Těchto 7 zlověstných vedlejších účinků sedavého způsobu života vás přinutí vyskočit ze židle a jít se raději projít.

Špatná nálada

Cítíte se pod psa? Možná za to může vaše židle. Australští vědci v průzkumu provedeném na více než 3300 vládních zaměstnancích zjistili, že muži, kteří seděli v práci déle než 6 hodin denně, měli o 90 procent větší pravděpodobnost, že cítili větší nervozitu, neklid, beznaděj nebo únavu – a to v porovnání s muži, kteří strávili v sedě méně než 3 hodiny. Některé studie také ukázaly, že sledování televize nebo hraní elektronických her může zvýšit riziko vzniku úzkosti. Nejlepším způsobem pro zlepšení nálady je jednoznačně cvičení. Vaše tělo při něm produkuje hormony štěstí. Nedávný výzkum naznačuje, že kardio trénink může zvýšit dobrý pocit stejně účinně jako antidepresiva.

Vyšší riziko rakoviny

Německá analýza, která zkoumala více než 4 miliony lidí, zjistila, že sedavý způsob života výrazně zvyšuje riziko několika typů rakoviny. U lidí, kteří seděli nejvíce, zaznamenali vědci o 24 procent vyšší riziko rakoviny tlustého střeva, o 32 procent vyšší riziko rakoviny dělohy a 21 procent vyšší riziko rakoviny plic. Rizika se navíc zdvojnásobila u lidí, kteří tráví čas před televizí. Podle vědců je to zřejmě proto, že při jejím sledování mají zvýšenou potřebu konzumovat slazené nápoje a nezdravé potraviny. A to vede k obezitě. Velké studie opakovaně ukázaly, že vyšší hladiny tuku v těle mohou zvýšit riziko rakoviny.

Paměť 

Studie provedená na více než 1600 dospělých ukázala, že u lidí s genetickou dispozicí existuje téměř dvakrát vyšší pravděpodobnost, že dostanou demenci, v porovnání s lidmi bez tohoto genu. Ale když se podívali na lidi, kteří necvičili a pravidelně se nehýbali, zjistili, že jejich šance na rozvoj demence jsou podobné jako u těch s genetickou predispozicí..

Hladina cukru v krvi se zvýšuje

Nedávná studie univerzity na Floridě ukázala, že i když máte dobrou váhu, může se vaše hladina cukru v krvi zvýšit, pokud příliš vysedáváte. Takoví lidé měli vyšší poměr tuku než svalů, což vede k různým metabolickým problémům, jako jsou vyšší krevní tlak, hladina cukru a cholesterolu. Pokud je to váš případ, shoďte 5 až 7 procent vaší tělesné hmotnosti a udělejte si čas na 150 minut cvičení týdně, to může oddálit nástup cukrovky.

Trápení v sexuálním životě

Sedavý život může u mužů vést k problémům s erekcí. Podle jedné harvardské studie muži s obvodem pasu 42 palců – tedy asi 100 centimetrů - nebo více, měli dvakrát vyšší pravděpodobnost vzniku erektilní dysfunkce, než ti s pásem pod 32 palců (80 centimetrů). Muži, kteří strávili sezením před televizí více než 5 hodin denně, také měli o 29 procent nižší koncentraci spermií než muži, kteří televizi nesledovali, zjistil dánský výzkum. Výzkumníci z Cedars-Sinai Medical Center v Los Angeles objevili, že vysoce aktivní muži nebo muži, kteří cvičili alespoň 3,5 hodiny nebo více za týden, měli vyšší sexuální výkonnost než muži, kteří uvedli nižší úroveň fyzické aktivity.

Nekvalitní spánek

Míváte pocit, že po cvičení se vám lépe spí? To proto, že alespoň 150minutový trénink týdně může zlepšit kvalitu vašeho spánku. Ti, kteří vykonávají nějakou pohybovou aktivitu, mají téměř dvakrát vyšší pravděpodobnost, že každou noc zažijí klidný spánek ve srovnání s lidmi, kteří se tělocvičně vyhýbají. Ukázal to průzkum z National Sleep Foundation. Více než dvě třetiny aktivních lidí téměř nikdy nezažili příznaky spojené s nespavostí. Na druhé straně, 50 procent lidí, kteří se nehýbali, se během noci budili.

Horší bolesti zad

Každodenní sezení za počítačem v délce 4 hodin může podle výzkumu zvýšit tlak na ploténky v dolní části zad. To může vést k jejich degeneraci, což zapříčiňuje bolesti páteře. Takže vstaňte a protáhněte se. Když účastníci studie změnili svou polohu každých 15 minut, nezaznamenali žádné nepříznivé účinky na ploténky. Výzkum také ukazuje, že pohyb je velký lék na bolest. Pouhých 25 minut běhu nebo plavání může snížit vnímání bolesti zad o 28 procent.

Témata:  bolest lidé zdraví

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy