Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepřítel zdraví číslo jedna? Sezení škodí lidem podobně jako cigarety, může nám pořádně poškodit zdraví

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Řím - Dlouhodobé sezení je spojeno s větší náchylností k srdečním a cévním chorobám, k cukrovce, k rakovině tlustého střeva, ke slábnutí svalů a kostí, k bolestem páteře, ke křečovým žilám, a dokonce i ke zhoršení funkce mozku.

Jsou židle a křesla jako cigarety? Zdá se totiž, že sezení je novým nepřítelem zdraví číslo jedna, když se kouření nyní stalo nepřijatelným ze společenského hlediska a je pomalu na ústupu.

Autoři brazilského výzkumu z roku 2016, který zveřejnil American Journal of Preventive Medicine, dospěli k závěru, že sezení delší než tři hodiny denně zvyšuje o 3,8 procenta riziko úmrtí a zkracuje délku života o zhruba tři měsíce.

A jestliže hrozba kratšího života plného nemocí nestačí, abychom se postavili na nohy, přichází další varování před židlí a křeslem od profesora Franciska Lópeze-Jiméneze z Kliniky Mayo v americkém Rochesteru.

Každou minutu, kdy sedíme, spotřebováváme o 0,15 kilokalorie (u žen o 0,1 a u mužů o 0,19 kilokalorie) méně, než kdybychom jen stáli na nohou.

Průměrný Evropan prosedí denně nejméně sedm hodin. Kdyby se tento čas snížil na hodinu, každý z nás by denně spotřeboval o 54 kilokalorií více, to je například deset dekagramů jablka nebo tři dekagramy špaget. Může se to zdát málo, ale za rok to znamená váhový úbytek o dva a půl kilogramu, a to bez diety a bez cvičení.

Spotřebu energie rovněž zvyšuje to, když se projdeme po místnosti. Ale i stání na jednom místě znamená zvýšenou spotřebu energie, protože to vyžaduje svalovou námahu, které jsme si jen málo vědomi.

"Tato neustálá svalová aktivita při stání nejen vede ke spalování kalorií, ale je také spojena s menším rizikem infarktu, mrtvice a cukrovky. Je však třeba říci, že dlouhodobější stání není pro všechny: například lidé s náchylností ke křečovým žilám by se mu měli vyhnout," říká Francisco López-Jiménez.

Témata:  zdraví nemoc život firmy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy