Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zásadní objev? Nález prstu zcela mění dosavadní teorii o lidské migraci

Archeologové
Archeologové
Foto: Pravda.ru

Rijád - Vědci hlásí nález nejstaršího pozůstatku lidského druhu Homo sapiens, který byl objeven mimo africký kontinent. Zkamenělý prst přivedl odborníky k domněnce, že moderní člověk mohl opustit Afriku dříve, než se předpokládalo, napsala agentura Reuters.

Zkamenělé ostatky lidského prstu starého zhruba 90.000 let objevili archeologové v poušti An-Nafúd na severozápadě Saúdské Arábie. 

Homo sapiens se objevil zhruba před 300.000 let v Africe. Vědci dříve předpokládali, že tento druh opustil africký kontinent najednou během rapidní migrace před přibližně 60.000 lety a putoval podél pobřeží. 

"Podporuje to mnohem komplikovanější scénář migrace než rapidní opouštění Afriky, které nastalo před 60.000 lety. Tento nález společně s dalšími nálezy z posledních několika let naznačuje..., že Homo sapiens se z Afriky přesouval několikrát v průběhu posledních zhruba 100.000 let," uvedl Michael Petraglia z německého Institutu Maxe Plancka pro dějiny lidstva. Nový objev také ukazuje, že Homo sapiens putoval vnitrozemím, nikoli při pobřeží, dodal expert.

Poušť An-Nafúd je v současné době nevlídným mořem písku, v minulosti byla pohostinnou krajinou s bohatým porostem a jezerem. Podle archeologa Huwa Groucutta z Univerzity v Oxfordu byly v oblasti nalezeny také kostěné pozůstatky zvířat, včetně hrochů, divokého skotu, antilop a pštrosů.

Otázkou podle expertů zůstává, co se stalo s předky lidí, kteří se v saúdskoarabské poušti usadili. "Víme, že oblast byla zaplavena a pak vyschla. Vymřela tedy tamní populace? Nebo přežila na jihu dnešní Saúdské Arábie, kde jsou i dnes hornaté oblasti s poměrně vysokou mírou srážek a pobřežní oblasti často zasažené monzunovými dešti?" cituje agentura Reuters Groucutta. Podle experta mohlo nepříznivé prostředí zatlačit tento druh až do Eurasie.

Témata:  Saúdská Arábie archeologie historie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy