Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci nad Zemí objevili další magnetické pole. K čemu vlastně slouží?

Země
Země
Foto: www.nasa.gov

Jak se zdá, planeta, na které žijeme, nás stále dokáže překvapovat. Vědci zjistili, že naši planetu obklopuje i druhé magnetické pole, píše server stanice BBC.

„Jak Měsíc táhne slané moře přes geomagnetické pole naší planety, generují se elektrické proudy. Ty pak vyvolávají své vlastní magnetické signály, které byly zmapovány v působivých detailech trojicí satelitů ESA známých jako Swarm,“ vysvětluje BBC.

Swarm je mise Evropské kosmické agentury zaměřená na průzkum a mapování zemského magnetického pole. Mise sestává ze tří identických satelitů umístěných na nízkých oběžných drahách podobných polární orbitě. Všechny tři satelity byly vyneseny společně raketou Rokot 22. listopadu 2013. Finálních oběžných drah dosáhly 17. dubna 2014.

Účelem mise je co nejpodrobněji prozkoumat zemské magnetické pole a procesy hrající roli v jeho indukci. Swarm se tedy zaměří zejména na průzkum zemského jádra a procesů v něm probíhajících, magnetismu litosféry, vodivosti zemského pláště, elektrických proudů v ionosféře a magnetosféře a vlivu slunečního větru na svrchní vrstvy atmosféry.

Jde o pozoruhodný úspěch, protože pole je skutečně velmi malé. „Je to opravdu malé magnetické pole v satelitní nadmořské výšce, které je přibližně 20 000krát slabší než globální magnetické pole Země,"řekl pro BBC News Nils Olsen z Technické univerzity v Dánsku.

„Použili jsme Swarm pro měření magnetických signálů přílivů z oceánu na mořské dno, což nám dává globální obraz o tom, jak oceán teče ve všech hloubkách,“ vysvětluje vědec.

A jaké je vlastně praktické využití druhého magnetického pole? 

Voda je schopna nasáknout obrovské množství tepelné energie - a vědět, kudy takové množství teplé vody prochází, může pomoci identifikovat příčiny zrychlení globálního oteplování.

Ale to není všechno. „Protože tento magnetický signál vyvolává i slabou magnetickou odezvu hluboko pod mořským dnem, výsledky můžeme využít, abychom se dozvěděli více o elektrických vlastnostech zemské litosféry a vrchního pláště. To by nám umožnilo mapovat proudy pohybujícího se magmatu pod zemskou kůrou mnohem podrobněji, než je tomu v současnosti, " dodal Olsen.

„Magnetická pole jsou v kombinaci s dalšími informacemi, jako je gravitační a seismická měření, jedním z klíčů k pochopení toho, co se děje pod povrchem planety," říká Rune Floberghagen, manažer mise Esa Swarm. „Nakonec nám to umožní zajistit nejlepší vzorek horních vrstev planety. To je velmi jasná a slibná ambice mise."

Témata:  Země 1

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy