Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se na Zemi dostala voda? A jak je stará? Vědecký výzkum poskytuje nečekané vysvětlení

Je voda mimozemského původu?
Je voda mimozemského původu?
Foto: Pixabay

Málokdo se pozastaví nad tak banální věcí, jako je voda. Ačkoliv jí je v některých zemích nedostatek, pro Evropany je důležité, že pustí kohoutek a teče. Zkusili jste se ale někdy zamyslet nad tím, jak stará ve skutečnosti je? A odkud pochází?

Protože voda je jedna z nejdůležitějších složek pro život na Zemi, vědci se vždy zajímali, jak se sem dostala. Studie, o které dnes informoval vědecký server popsci.com ukazuje, že voda existovala ještě předtím, než vzniklo slunce. Podle vědců sem voda „přilétla“ z mezihvězdného prostoru.

Dlouho dobu se celý svět domníval, že se voda na Zemi dostala z dopadajících komet. Před třemi lety přišli vědci s teorií, že voda vznikla pomocí působení slunečního větru, což je proud částic, který letí vysokou rychlostí.

Nicméně, vědci přišli s novou studií, a tou, že voda se na Zemi objevila z mezihvězdného prostoru. Jedná se o velice zajímavou informaci, protože to znamená, že voda i život, který je na Zemi se mohl dostat do dalších koutů naší galaxie.

„Pokud byla voda z mezihvězdného prostoru primárně zmrzlá, pak je pravděpodobné, že ji najdeme i na ostatních planetách, které obíhají kolem nějaké hvězdy," řekl Alexandr Conel, autor studie.

Témata:  vědci voda EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy