Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Revoluce v automobilové dopravě? Nové poznávací značky toho hodně umí, jedna věc ale řidiče nepotěší

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: AMTS

Dubaj opět potvrzuje svojí pověst leadera na poli dopravních technologií. Od listopadu chce zavést novinku, která nemá dosud na světě obdobu - digitální značky, píše BBC.

Elektronické značky, které budou zavedeny do zkušebního provozu od příštího měsíce, jsou vybaveny inteligentními displeji, senzory, GPS a vysílači, uvádí BBC. Pokud bude mít automobil nehodu, značka automaticky zavolá záchranáře.

Značky mezi sebou budou komunikovat a upozorní řidiče a dopravní dispečink na nehody, dopravní zácpy a měly by i varovat před přílišnou blízkostí vozidla a případnou nebezpečnou situaci. Pokud značky někdo ukradne, změní barvu. Majitel bude mít také možnost si skrze mobilní aplikaci barvu značek a číslo za poplatek měnit sám.

Méně příjemné pak je, že pokud řidič překročí pravidla dopravního provozu nebo bude špatně parkovat, pokuta se mu automaticky strhne z konta.

Dubaj tímto krokem ukázala, že patří, co se týká dopravy, k technologicky nejvyspělejším zemím světa. Vedle tohoto projektu plánuje emirát do roku 2030 zavést vrtulníku podobný dron, který by měl nahradit taxi. V brzké dobé by měla být také zahájena stavba vysokorychlostního dopravního prostředku hyperloop. Ten by Dubaj měl spojit s hlavním městem Spojených arabských emirátů Abu Dhabi. Cesta do 120 kilometrů vzdáleného města by neměla trvat ani 12 minut.   

Témata:  Dubaj doprava auto

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy