Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nedávejte práva robotům! Pro lidskou populaci by to bylo velmi nebezpečné, varují vědci

Robotika, ilustrační foto
Robotika, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Proti rezoluci Evropského parlamentu, ve které pověřuje Evropskou komisi vypracováním práv "elektronických osob" se postavila v petici skupina robotiků a vědců, píše CNN.

Sporná rezoluce prošla Evropským parlamentem vloni. Evropská komise by pak výsledky své práce měla představit na konci tohoto měsíce. Podle mluvčího komise „umělá inteligence přinese mnoho užitečného pro budoucnost, ale také vzbuzuje otázky, jaký bude mít vliv na naší společnost.“ Na některé ožehavé otázky, které rezoluce obsahovala - například jak se má bránit vůči majiteli robot v továrně, když dojde k jeho poškození, však nedokázali odpovědět ani její autoři.

Proti Evropské unii, a této legislativní úpravě, se nyní postavilo na 150 odborníků na právo, robotiku, umělou inteligenci, medicínu nebo etiku. V otevřeném dopise varují, že takové právní kroky nemají nic společného s realitou, ale spíše se sci-fi. I přesto, přináší tato legislativa značné nebezpečí. A to nikoliv pro roboty, ale především pro lidskou populaci.

Jak EU počítá, měla by být některá práva přiznána i automatům v továrně nebo robotům provádějící drobné operace. Pokud by se stala s přispěním takového stroje nějaká nehoda, vlastník robota by se mohl odvolat na jeho práva, a zbavit se tak zodpovědnosti, varují odborníci.

Nathalie Nevejansová, odborník na etiku robotiky na universitě v Artois ve Francii, prohlašuje, že myšlenka udělení právnické osoby robotům je "stejně nepřipravená, jako nevhodná. Je nemožné, aby se robot účastnil společenského jednání bez člověka, a to se v dohledné budoucnosti nezmění,“ dodala. Experti souhlasí s tím, že Evropa by měla vytvořit pravidla pro robotiku a umělou inteligenci, která by zajistila bezpečnost a podpořila inovace, ale nikoliv na základě představy o budoucnosti, kterou vládnout robotičtí vládci.

Návrhy Evropského parlamentu, odrážejí snahy připravit se na budoucnost. Rezoluce prohlašuje, že by se roboti měli úředně registrovat. Měly by být také napsány zákony, které by zabránili jejich zneužití. Parlament naopak odmítl starší návrh, podle kterého by majitelé, kteří lidská pracovní místa nahradí roboty, měli by za své stroje platit sociální a zdravotní pojištění.

Témata:  Roboti EU EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy