Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik je na světě tlouštíků? Odborníci začali počítat a došli k neuvěřitelnému výsledku

hubnutí
hubnutí
Foto: Pixabay

Počet obézních lidí prudce narůstá. V důsledku tloustnutí pak stále více lidí trpí cukrovkou a řadou dalších chorob. Odhady dokonce uvádějí, že do roku 2025 se počet obézních lidí vyšplhá téměř k jedné miliardě.

Na nebezpečný trend upozornily výsledky analýzy, kterou vypracovala Světová federace pro obezitu (WOF). Zatímco v roce 2010 trpělo obezitou 11,5 procent světové populace (565 milionů lidí), o čtyři roky později se dané číslo vyšplhalo na 13 procent (670 milionů). Odhady tvrdí, že za deset let se již bude jednat o 17 procent lidí. Na nebezpečný trend upozornil server The Guardian.

Obezita byla přitom jedním z témat summitu OSN v roce 2011, na kterém byl stanoven cíl zastavit růst nadváhy tak, aby počet obézních lidí v roce 2025 nepřesáhl číslo z roku 2010. Tento cíl se nicméně ukazuje být nereálný.

Podle expertů za vzestup obezity může šíření západní stravy po světě a tvrdý marketing, který ovládá potravinářský průmysl. Problém představuje také sedavý životní styl. Zatímco v Severní Americe a v Evropě se míra obezity ustálila, vzestup můžeme zaznamenat například na Blízkém východě, Latinské Americe, Číně a dalších zemích jihovýchodní Asie.

Podle ředitele WOF Tima Lobsteina se jedná o dramatický nárůst, proti kterému by se mělo zakročit: "Prevence obezity znamená razantní vládní kroky vedoucí k omezení podpory nezdravého jídla, a to především pro děti Tato opatření by měly mít za cíl zajistit zdravější jídlo v práci, ve školách či institucích a povzbudit fyzickou aktivitu skrze lepší výstavbu měst a dopravních systémů."

Témata:  lidé hubnutí

Aktuálně se děje

7. května 2024 13:20

Novým ministrem pro vědu by mohl být Ženíšek

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy