Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chodíte doma v botách? Děláte zásadní chybu, tvrdí vědci

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Sundáváte si boty ihned, když přijdete domů? Češi jsou většinou naučení, že se mají ihned zout a nechodit po domě či bytě v botách – na rozdíl třeba od Američanů. Ale přiznejme si – když si ve dveřích při odchodu uvědomíme, že jsme zapomněli na nočním stolku telefon, botami se už nezdržujeme a prostě v nich rychle proběhneme dovnitř a zase ven. To je ale podle vědců zásadní chyba.

Pokud po domě šlapete v botách, můžete ohrozit vaše zdraví. Tímto chováním totiž vystavuje svou domácnost doslova hordám bakterií. Výzkum, který provedl doktor Charles Gerba, mikrobiolog a profesor na univerzitě v Arizoně, zjistil, že průměrná bota obsahuje zvenčí 421 000 jednotek bakterií a zevnitř 2 887 jednotek.

Doktor Gerba a jeho tým odhalili řadu škodlivých bakterií, včetně Escherichia coli (E.coli) Klebsiella pneumonia a Serratia ficaria. Všechny tyto bakterie mohou vést k nebezpečným infekcím. Denně totiž přicházíme do kontaktu s mnohem více bakteriemi, než si uvědomujeme - obzvlášť když procházíme různými povrchy.

„Mikroby žijí všude kolem nás a dokáží ulpět na všech površích, se kterými přicházejí do styku," vysvětlil pro The Independent Michael Loughlin z Nottingham Trent University. Loughlin se ale na druhou stranu nedomnívá, že bychom se měli znepokojovat tím, že by se bakterie šířily tím, že budeme nosit obuv i uvnitř - pokud jsme neměli tu smůlu a nešlápli do zvířecího trusu.

„Bakterie nalezené na botách pochází z toho, čím projdeme, takže si opravdu vyčistěte boty, pokud jste šlápli do fekálií (psů a jiných savců), protože mohou obsahovat bakterie, které by nám mohly ublížit," řekl. „Vždy jde o to omezit riziko. A riziko bakterií na podrážkách bot je velmi nízké. "

Gerbova studie zjistila, že na nových botách, které člověk nosí po dobu dvou týdnů, se může nahromadit 440 000 jednotek bakterií. Vědci ale také dospěli k závěru, že pokud si boty pravidelně čistíte, je toto číslo úplně jiné. Čištění obuvi saponátem údajně odstranilo fekální bakterie a snížilo celkové množství bakterií na botách o nejméně 90 procent.

Podle vědců je ale důležité si uvědomit množství škodlivých bakterií, které by mohly na vašich botách žít, pokud je pravidelně nečistíte.

Témata:  viry a bakterie obuv domácnosti

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy