Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pochází pizza z Itálie nebo Ameriky? Správná odpověď leží úplně někde jinde

pizza
pizza
Foto: Pixabay

Šunková, salámová, sýrová, ale i havaj, smetanová, kuřecí či špenátová. Málokomu se při pomyšlení na pizzu a některou její variantu nesbíhají sliny. Toho, co o ní ale víme, přitom moc není. Je kulatá, s rajčatovým nebo smetanovým základem a pochází z Itálie. Konzumentům to stačí a víc vědět nepotřebují, její historie je ale mnohem zajímavější, než se zdá.

Bez nadsázky můžeme říct, že pizza je stará několik tisíc let. Nešlo sice ve středověku o pizzu takovou, jak ji známe dnes, placky vyválené z těsta ale už jedli staří Egypťané a jiné národy stovky let před naším letopočtem.

Paradoxně se tehdy placky, na rozdíl od všeobecného mínění, nejedly suché. Lidé se je pokrývali nejrůznější směsicí zeleniny, masa a dalších surovin, čímž dali vzniknout kulatému obloženému pokrmu ve formě pizzy.

K dokonalosti dovedli pizzu až Řekové, kteří si ji, na rozdíl od Etrusků a jiných národů, začali posypávat surovina ještě před pečením. Těsto se tak spojilo s obsahem na ní a první pizza byla na světě. Obecně tedy můžeme říct, že pizza pochází z Řecka.

V průběhů staletí vymýšlely další a další národy, čím vším pizzu ozdobit. Objevovalo se na ní ovoce, bylinky, med a další více či méně podivné kombinace, rajčata na ní ale stále chyběla.

To se změnilo v 16. století, kdy Evropa začala poznávat kouzlo tohoto ovoce jíst jej nejen samotné či jako přílohu, ale pracovat s ním i jinak. Například jím potřít placku před tím, než se dá péct. Kdo přesně za tímto nápadem stojí není jasné, jisté ale je, že se velmi rychle rozšířil po celé Itálii.

V roce 1738 vznikla v Neapoli první pizzerie na světě pod jménem Port’Alba  a o jejím úspěchu svědčí i fakt, že na stejném místě stojí dodnes. Pizza si získala ohromnou oblibu ve městě, v celé zemi a následně i v Evropě, odkud se rozšířila do celého světa.

Pizza už nebyla jen jídlem pro chudé. Nešlo jen o placku navrstvenou surovinami, které nebylo jak spotřebovat. Lidé začali experimentovat s příchutěmi a v 19. století se dokonce stala i jídlem králů. V tu chvíli se zdálo, že svět má novou mánii, která jen tak nepřejde.

V roce 1905 se pizza dostala i do Spojených států, a i u Američanů si získala na velké oblibě. Její pozici na výsluní ale brzy vystřídal vynález čtyřicátých let, fastfoody. Firmy s rychlým občerstvením pohltily Američany a posléze se podobně jako pizza staly vysokoobrátkovým zbožím po celém světě. To je ale jiný příběh.

Témata:  jídlo pizza

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy