Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neviditelný plášť bude již brzy běžně dostupný? Vědci slibují technickou revoluci dříve, než se čekalo

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Cestování časem, teleportace a neviditelnost jsou již dlouhou dobu oblíbená témata ve sci-fi dílech. Řada špičkových britských vědců ale věří, že se do roku 2100 stanou realitou a lidstvo je bude využívat na denní bázi.

Fyzici z Královské univerzity v Londýně a z Univerzity v Glasgowě podle britského deníku Metro předpovídají, že stroj času by poprvé mohl být použit do 85 let. Teleportace by mohla být ještě o pár let dříve, předpovídá se, že by se mohla používat pro pohodlnou přepravu do roku 2080.

Neviditelný plášť, jak ho známe z Harryho Pottera, by mohl být dostupný dokonce za 15 let. První prototypy takového pláště již existují.

I když se to může zdát jako nemožné, technologie jde kupředu obrovskými skoky.

„Vlastně ani nejsme tak daleko od toho, aby se to stalo realitou. Již byly vytvořeny primitivní technologie neviditelného pláště. Je zcela možné, že během příštích 15 let budeme mít pláště jako Harry Potter," řekl profesor Chris Phillips.

Teleportace již také proběhla, i když zatím jen v malém měřítku. Vědci dokázali poslat elektrony.

„Teleportovat osobu, atom po atomu bude velmi obtížné, ale způsob jak toho dosáhnout, existuje. Vývoj v oblasti chemie a molekulární biologie nám to snad v budoucnu umožní," tvrdí doktorka Mary Jacquiline Romerová. „Neexistuje žádný vědecký zákon, který by říkal, že teleportace není nemožná," dodala.

Cestování časem je ale zatím skutečnou výzvou. „Cestování v čase do budoucnosti již bylo dosaženo, pouze ale v malém množství. Kolem roku 2100 budeme moc cestovat až několik týdnů do budoucnosti," tvrdí Colin Stuart, autor několika odborných knih.

Témata:  lidé vědci

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy