Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak přežít leteckou nehodu? Vědci nechali úmyslně spadnout letadlo, našli ale odpověď

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

New York - Letecká doprava patří mezi nejbezpečnější druhy cestování. Přesto se ale čas od času odehraje letecká nehoda, faktor lidské chyby nebo selhání techniky nelze zkrátka nikdy zcela vyloučit. Řada lidí má též z létání strach. Ten je do velké míry podpořen různými katastrofickými filmy, které o leteckých katastrofách pojednávají.

Přesto by ale takovým lidem možná pomohlo, kdyby věděli, že svoji šanci na přežití leteckého neštěstí mohou vlastním přičiněním zvýšit. Jak? Mohou si třeba koupit letenku na určité místo. Podle vědců máte při letecké nehodě největší šanci vyváznout živí pokud sedíte na prostředním sedadle v zadní části letadla.

Jak uvádí server iflscience.com v roce 2012 proběhl v USA test, jež se na toto téma zaměřoval. Výzkumníci nechali starý Boeing 727 "spadnout" do pouště v Novém Mexiku. Letoun byl naložený figurínami jež se používají při tzv. crash testech. Letadlo do pouště pozvolna plachtilo způsobem, jakoby se jednalo o nouzové přistání.

Z testů vyplývá, že rozhodně nechcete sedět v přední části letadla. Ta byla nárazem zcela zdemolována a některé sedačky odlétly do vzdálenosti stovek metrů. "Pasažéři" v zadní části byli také potlučeni (zvláště ti, kteří nebyli připoutáni) ale dopadli mnohem lépe, než jejich spolucestující z předku letadla.

Samozřejmě že každá letecká nehoda je jiná. Pokud by letadlo narazilo do země zadní částí, bude určitě lepší sedět vpředu. Američtí výzkumníci z agentury pro analyzování leteckých nehod ale také tvrdí že zadní místa jsou bezpečnější. K tomu závěru došli na základě zkoumání sedmnácti leteckých nehod. Jak ale bylo řečeno již v úvodu, létání je v porovnání s jinými způsoby dopravy obecně velmi bezpečné. Za každého jednoho člověka, jež zemře během leteckých katastrof, jich totiž během dopravních nehod automobilů zemře 112.   

Témata:  letectví a letadla letecké nehody cestování

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy