reklama

Čtyřiašedesátiletý muž ze severního Texasu se měl v nemocnici ve městě Wichita Falls podrobit operaci. Dle lékařů měl nádor v močovém měchýři a ten mu tak měl být chirurgicky odstraněn. Když se pacient ale probral z narkózy, zažil opravdový šok. Kromě močového měchýře mu chyběl i penis a varlata.

Chirurgové tvrdili, že jeho rakovina se již rozšířila a že neměli jinou možnost. Muž si ale přesto vyžádal, aby byly jeho amputované orgány odeslány na expertízu do Dallasu, kde tamní lékaři zjistili, že před amputací byly zcela v pořádku a jejich odejmutí bylo zbytečné. Pacient podal na nemocnici žalobu a celý případ skončil mimosoudním finančním vyrovnáním.

V roce 1995 se měl dvaapadesátiletý Američan Willie King podrobit v nemocnici ve floridské Tampě amputaci své nemocné nohy. Operace probíhala dobře a amputace byla již téměř u konce, když doktora náhle vyrušilo, jak sestra, která pročítala pacientovy záznamy, začala křičet a mávat rukama. Lékař totiž uřízl špatnou nohu. Případ šel okamžitě k soudu, ale chirurg se hájil tím že chybu udělal někdo jiný, protože po jeho příchodu na sál byla již končetina dezinfikována a připravena k amputaci. Soud mu nicméně udělil pokutu 10 tisíc dolarů a na 140 dní mu byla odebrána lékařská licence.

Před dvaceti lety se šestašedesátiletá Američanka na klinice v (opět) floridské Tampě právě připravovala na operaci. Měl jí být vyjmut drobný nádor z levého ňadra. Po probuzení z narkózy ale pacientka zjistila, že jí bylo odejmuto ňadro celé. Lékaři jí řekli, že se bohužel rakovina rozšířila a neměli jinou možnost. Až po deseti dnech ale nemocnice přiznala, že vše bylo v důsledku chyby. Chirurgové si jednoduše spletli pacientky. Žena nakonec získala od kliniky značnou sumu peněz jako bolestné. Nabízenou plastickou operaci odebraného prsu ale raději odmítla.

Teprve roční miminko měli operovat mexičtí lékaři kvůli nádoru v levém oku. Když operace skončila a k chlapci byli vpuštěni jeho rodiče, s hrůzou zjistili, že mu chirurg odebral zdravé oko. Roční chlapec tak zůstal téměř slepý. Jeho rodiče si ihned najali právníky. Do věci se vložila mexická policie a chirurg byl nejdříve z nemocnice propuštěn a posléze postaven před soud. Klinika musela chlapcově rodině vyplatit vysoké odškodné. Chlapec nicméně nevratně přišel o zrak.