Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poplach v Yellowstonu: Největší aktivní gejzír na světě několikrát vybuchl, vědci jsou zmatení

gejzír
gejzír
Foto: Pixabay

Obří gejzír Steamboat Geyser v Yellowstoneském parku o sobě dává znovu vědět. Největší aktivní gejzír na světě v posledních šesti týdnech třikrát vybuchl a vědci neví proč. Informuje o tom agentura Reuters.

Největší aktivní gejzír na světě, který se nachází v Národním parku Yellowstone, v posledních šesti týdnech několikrát vybuchl. Podle geologů je tento vzorec neobvyklý, vůbec to prý ale neznamená, že by mohly přijít ničivé vulkanické erupce pod státem Wyoming.

Steamboat Geyser, který dokáže chrlit vodu do výšky až 91 metrů, vybuchl 15. března, 19. dubna a minulý pátek, tedy 27. dubna. Třikrát v jednom roce naposledy vybuchl v roce 2003, uvedla agentura Geological Survey v Yellowstone Volcano Observatory. Než došlo k březnové aktivitě, vybuchl živel naposledy před více než třemi lety – v září 2014.

„Neexistuje nic, co by naznačovalo, že by mohlo dojít k jakémukoliv vulkanickému výbuchu," uvedl Michael Poland, vědec z Yellowstone Volcano Observatory. Letošní erupce byly menší než obvyklé erupce tohoto gejzíru, ale dvě dubnové byly zhruba desetkrát větší než výbuch asi nejslavnějšího gejzíru Old Faithful, který také leží v Yellowstonu – alespoň pokud jde o množství vypouštěné vody.

Geologové nezjistili důvod této poslední řady výbuchů, ale dodávají, že mohou naznačovat tepelnou poruchu v gejzíru, nebo to, že Steamboat může mít menší erupce místo jedné velké. Vzhledem k tomu, že většina gejzírů nevybuchuje podle pravidelného rozvrhu, „by to mohlo jen odrážet náhodnost gejzírů," uvedl Poland.

Pouze gejzír Waimangu Geyser na Novém Zélandu chrlil vodu výš než Steamboat Geyser – až do 160 metrů. Ten ale zanikl před více než 100 lety.

Yellowstone se nachází na vrcholu sopky, která vytvořila obrovský kráter. Na plošině se nachází nejrozmanitější a nejrozsáhlejší kontinentální hydrotermální systémy na světě, včetně vícebarevných pramenů, bahenních kotlů a gejzírů.

A i když jsou výbuchy gejzíru Steamboat neobvyklé, mnohem znepokojující by bylo, kdyby se voda z hydrotermálních systémů vypařila, což by mohlo naznačovat, že horké magma se z hlubin dostalo na povrch. „Yellowstone neprožil za 70 000 let žádnou vulkanickou erupci. Gejzíry vybuchují po celou dobu,“ uklidňuje Jake Lowenstern, výzkumný geolog USGS, který se specializuje na sopky.

Témata:  Yellowstonský národní park USA gejzír

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy