Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Supervulkán se probouzí? Na skalách u Yellowstonu se objevují obří pukliny

Yellowstonský národní park
Yellowstonský národní park
Foto: Pixabay

Vědci bedlivě sledují dění nedaleko amerického národního parku Yellowstone. Strážci v nedalekém parku si totiž všimli, že se na skalních stěnách objevují obrovské pukliny. Oblast proto musela být uzavřena. Objevují se také spekulace, zda to není předzvěst něčeho mnohem horšího.

Ve skalách u Yellowstone se začaly objevoval praskliny. Strážci dočasně uzavřeli části národního parku Grand Teton poté, co si průvodci všimli, že v oblasti před více než týdnem došlo k rozšiřování trhlin, uvádí server Science Alert.

Vzhledem k tomu, že je park Grand Teton připojen k Yellowstone, a Yellowstone je dobře známý tím, že se nachází na vrcholu toho, co by mohlo být obrovskou vulkanickou časovou bombou, rozezněla tato zpráva poplašné zvonky.

„Národní park Yellowstone v americkém státě Wyoming se nachází na vrcholu magmatického ekvivalentu sudu se střelným prachem. A ano, kdyby tam došlo k výbuchu, dá se očekávat, že by došlo ke klimatické události, která by na chvíli narušila celou globální civilizaci,“ vysvětluje server.

Je proto pochopitelné, že se novému objevu dostává velké pozornosti. „Včera průvodci zaznamenali ve skalách praskliny," říká mluvčí Teton Park Denise Germannová. „Dnes ráno to oznámili strážcům, a když šli pukliny prozkoumat, uvědomili si, že se skutečně zvětšily a rozšířily,“ dodala mluvčí. 

Podle Germannové byly praskliny výrazně jiné oproti obvyklým zlomům. Jsou asi 30 metrů dlouhé, vedou podél asi 100 metrů vysoké skalní stěny v oblasti zvané Hidden Falls.

Strážci místo kvůli obavám, že by turisté mohli být zavaleni a doslova rozdrceni hromadami kamení, uzavřeli a čekají na další testy. Úředníci dodali, že v tuto chvíli nevědí, jak dlouho bude oblast uzavřena.

Národní park Grand Teton se nachází poblíž Yellowstoneského supervulkánu, který naposledy vybuchl před 640 000 lety, kdy vypustil do oblohy téměř tisíc kubických kilometrů skály, popílku a sopečného prachu. Tato erupce měla ničivý dopad na veškerou faunu a flóru Severní Ameriky a silné globální účinky, včetně globálního ochlazení.

Otázka je jasná – jde o znamení, že Yellowstone zívá a probouzí se k životu? Grand Teton sice neleží na vrcholu yellowstonských magmatických komor, celá oblast je ale náchylná k zemskému pohybu díky geologické činnosti - takže zpráva, že se objevilo pár prasklin, by neměla vyvolat takové překvapení.

Americká vědeckovýzkumná vládní agentura USGS, která se zabývá geografií, přírodními zdroji a přírodními katastrofami ale uklidňuje, že výbuch supervulkánu je zatím nepravděpodobný. Podobně reagují i další vědci a americké úřady.

USGS nedávné době v oblasti sledovala celou řadu třesů, zatím prý ale není důvod k obavám. Pokud by skutečně hrozilo nebezpečí, není podle vědců úplně jasné, jak moc předem by lidé dostali varování. Nedávný výzkum však naznačil, že bychom mohli mít méně času, než se dříve odhadovalo.

Témata:  Yellowstonský národní park USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy