Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pod Amerikou se ukrývá obří supervulkán. Co se stane, když se probudí?

Yellowstonský národní park
Yellowstonský národní park
Foto: Pixabay

Yellowstonský národní park patří mezi nejkrásnější místa na světě. Je známý zejména svými gejzíry, unikátním ekosystémem a řadou geotermálních úkazů. Pro americké vědce však představuje jednu z největších hrozeb lidstva. Přímo pod horkými prameny se nachází největší supervulkán na kontinentě.

Yellowstonská kaldera je stále aktivní sopkou, která čas od času chrlí lávu. Celý povrch národního parku je pokryt horninou, která se tam usadila během několika obrovských výbuchů za poslední dva miliony let. Možná si myslíte, že se vás Yellowstone netýká. Kdyby se ovšem sopka naplno probudila, způsobí výrazné změny klimatu a mnoho hospodářství zkolabuje. Nejvíce lidí by pak umřelo v důsledku hladomoru.Tomu se vědci snaží zabránit. Pravděpodobnost výbuchu Yellowstonu je totiž vyšší než ničivá srážka s asteroidem. Vědci v NASA tudíž přišli s riskantním plánem - chtějí vyslat tým odborníků k magmatickému krbu a ochladit ho. Sopka chrlí lávu, jen když je dostatečně tekutá. Pokud by se podařilo preventivně zchladit magma o 35 procent, ke katastrofě by nedošlo.V tomto případě by bylo nejsnazším řešením vrhnout se do středu sopky. Islandští vědci už nějakou dobu vrtají do sopek, aby získali čistou geotermální energii. NASA ale varuje, že jakákoliv změna ve struktuře stropu nad magmatickým krbem může předčasně vyvolat erupci nebo nadměrný únik plynů. Mnohem bezpečnější by bylo provrtat se pod sopečnou komorou.

Pokud by byl plán schválen, náklady se vyšplhají na 3,5 miliardy amerických dolarů. Podle vědců je to nepatrná částka za to, že zachrání celou planetu, ale přesvědčit investory bude těžké. Jako možné řešení se nabízí, co udělají s přebytečným teplem, který z Yellowstonu extrahují. Odborníci se domnívají, že tato energie by se dala využít k výrobě elektřiny a zajistit tak okolí proud i na tisíce let. Investice by se tak vrátila ve velkém. Jediným mínusem na tom je, že ti, kteří by schválili tento plán, se jeho dokončení pravděpodobně nedožijí. S dnešní technologií jsme schopni ochladit přibližně jeden metr krychlový za rok. NASA však svůj plán i tak nevzdává. Podle nich věnujeme peníze a čas do ochrany Země před meteority, ale pod povrchem země nám tiká bomba.

Témata:  sopky vědci Yellowstonský národní park

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy