Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země je kosočtverec a gravitace neexistuje? Světem se šíří nová teorie

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Starověcí Řekové se domnívali, že Země je placatá - to bylo před více než 2000 lety. Portugalský mořeplavec Ferdinando Magalhães přinesl důkaz o kulatosti Země, když ve službách španělského krále Karla V. v 16. století obeplul poprvé celou zeměkouli. Jenže dnes opět sílí hlasy, které se domnívají, že je Země plochá. A prý o tom mají důkazy.

Poslední dobou rychle přibývá lidí, kteří věří, že Země je placatá. Za minulé dva roky se jejich počet podle časopisu The Economist ztrojnásobil a širokou základnu má toto hnutí hlavně ve Spojených státech amerických. Daří se mu také ve Velké Británii, kde se teď dokonce konala třídenní konference takzvaných Flat Eartherů, kteří zpochybňují, že je naše planeta kulatá.

Asi 200 Flat Eartherů se podle deníku The Telegraph sešlo v Birminghamu. Mezi nimi byl i mluvčí skupiny David Marsh, který odhalil svůj průkopnický objev - podle něj gravitace neexistuje. A prý to může dokázat. 

"Můj výzkum ničí kosmologii velkého třesku. Podporuje myšlenku, že gravitace neexistuje a jedinou pravou silou přírody je elektromagnetismus," tvrdí Marsh. Ke získání svých "převratných" důkazů použil fotoaparát Nikon a mobilní aplikaci. 

Marsh prováděl vědecké "experimenty" ve své zahradě, pomocí výše zmíněné aplikace sledovat pohyb měsíce po obloze. To je podle jeho slov vše, co bylo potřeba, aby vyvrátil roky vědeckého výzkumu a uznávaná pravidla planetárního pohybu.

Darren Nesbit, další známý zástupce těch, kteří věří, že je Země plochá, také vysvětlil, jak je možné, že lidé zatím nepřepadli přes okraj nebo nedošli na "konec světa". "Víme, že dochází k neustálému cestování východ-západ," řekl Nesbit. "Nikdo nikdy neprojel nebo neprošel fyzickou hranicí."

Ok what pic.twitter.com/RXTQIWXeUl

— ? Tom Usher ? (@tom_usher_) 28. dubna 2018

Nesbit také tvrdí, že Země je opřena o pilíře a tvarována jako kosočtverec, kdy severníma jižní pól leží v opačných rozích. "Neříkám, že takhle to určitě je, ale myslím, že je to hodnověrný model," dodal.

Témata:  Země 1 konspirační teorie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy