Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jste abstinenti? To není dobrý nápad, raději si dejte skleničku, radí vědci

Alkohol, ilustrační foto
Alkohol, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Škodí nám alkohol? Některá studie říkají, že sklenice piva nebo vína nám neublíží, další odborníci říkají, že je lepší alkoholické drinky vynechat úplně. Pokud patříte k těm, kteří nejsou tak úplně abstinenti, máme pro vás povzbudivou zprávu. Podle nové studie díky skleničce můžete žít déle.

Nově zveřejněná studie ukazuje, že u pravidelných pijáků existuje menší pravděpodobnost, že zemřou předčasně, než lidé, kteří nikdy alkohol nepijí. Čtete správně – podle nových závěrů vědců může abstinence vést ke kratšímu životu. Ti, kteří umírněně pijí, mají naopak větší šanci, že se dožijí vyššího věku, uvádí server Business Insider.

Překvapuje vás to? Přísně kontrolovaná studie, která se zaměřila na jedince ve věku 55 až 65 let, trvala 20 let a zohledňovala různé proměnné od sociálně-ekonomického stavu až po úroveň fyzické aktivity.

Tým vedený psychologem Charlesem Holahanem z Texaské univerzity v Austinu zjistil, že míra úmrtnosti byla nejvyšší u těch, kteří nikdy neměli ani doušek alkoholu, nižší pak byla u silných pijáků a nejnižší u průměrných pijáků, kteří si dopřávají jeden až tři nápoje denně.

Z 1 824 účastníků studie zemřelo předčasně pouze 41 % umírněných pijáků – pro srovnání, u abstinentů to bylo 69 %. Lépe než nepijáci si vedli dokonce i silní pijáci, kterých předčasně zemřelo 60 %.

Navzdory zvýšenému riziku vzniku cirhózy a několika druhům rakoviny, nemluvě o závislostech, nehodách a špatném úsudku spojenému s častým pitím, je u těch, kteří pijí více, méně pravděpodobné, že zemřou, než lidé, kteří zůstávají na suchu.

Možným vysvětlením je, že alkohol může být skvělým společenským lubrikantem a silné sociální kontakty jsou nezbytné pro zachování duševního a fyzického zdraví.

Ukázalo se, že abstinenti vykazují větší známky deprese než ti, kteří si alkohol dopřávají, a kromě potenciálního přínosu mírného pití (zejména červeného vína) na zdraví srdce, má alkohol vliv také na společenské schopnosti. Přestože je vždy důležité pít zodpovědně, dodává server.

Témata:  alkohol zdraví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy