Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kde končí odpadky z vaší domácnosti? Desítky tisíc aut je denně sváží na tato místa

Domovní odpad
Domovní odpad
Foto: Reprofoto

Praha - Česko a Německo jsou jediné dvě evropské země, které v roce 2016 recyklovaly více než polovinu plastových obalů. Vyplývá to ze zprávy Sdružení výrobců umělých hmot PlasticsEurope. Česká republika tak předloni v recyklaci plastových obalů předběhla i Německo, Nizozemsko a Švédsko. Problémem ovšem stále zůstává fakt, že přes polovinu vytříděného odpadu skončí ve spalovnách nebo na skládkách.

V celé republice třídí plastové obaly asi 72 procent obyvatel. Podle statistik společnosti Ekom-Ekom, která má na starosti celorepublikový systém zajišťující recyklaci, třídění a využití obalového odpadu, vytřídí každý občan skoro 45 kilogramů papíru, skla a nápojových kartonů.

V EU, Norsku a Švýcarsku se podíl recyklovaných plastových obalů pohybuje kolem 40, 8 procent. V Evropě se přitom z 16,7 milionů tun vytříděných obalů recyklovaly přes dvě pětiny. 

Pokud se ovšem počítají všechny plasty, pak Českou republiku v recyklaci předeženou Norsko, Švédsko i Německo.

Kde ovšem tento plast vytřídění v českých domácnostech vlastně končí? „Problém je, že jenom 50 procent z toho vytříděného plastu se zrecykluje a nějak využije. A část ještě z těch 50 procent dokonce končí ve spalovnách, ten granulát už vytříděný, vlastně zrecyklovaný, jde do spaloven,” uvedl v polovině letošního ledna Novinkám člen hnutí Duha Jan Piňos.

Jen pro představu. Plastového odpadu, který je vyprodukován, odváží 23 600 popelářských aut. Asi čtyřicet procent z toho končí ve spalovnách, či na skládkách. Podle statisticky ministerstva životního prostředí bylo v roce 2016 využito asi 80 procent všech obalů (včetně těch kartonových) a 75 procent z toho bylo recyklováno.

Recyklace plastových obalů byla tedy v roce 2016 na úrovni 60 procent, energetické využití bylo asi 13 procent, zbytek byl naskládkován. Na světě se ročně vyrobí stovky milionů tun plastů a právě použité plasty se často mohou stát vážným zdrojem znečištění např. oceánů.

Plastové lahve či pytlíky a kelímky se totiž časem v moři rozpadají na mikročástice, které jsou pro mnoho mořských živočichů často nerozlišitelné od jejich přirozené potravy.

Tyto mikročástice tak ročně zabíjejí až milion ptáků a sto tisíc mořských savců. Polovinu světové produkce plastů obstarává Asie, skoro třetinu Čína. Evropa vyrábí asi pětinu všech umělých hmot.

Témata:  odpad a popelnice ekologie plasty

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy