Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Víte, jak vytvořit neprolomitelné heslo? Některým kombinacím se raději vyhýbejte

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Austrálie - Některá hesla jsou tak špatná, že rovnou můžete přijít za hackerem a své osobní údaje mu předat do rukou. Podívejte se na ta nejhůře zvolená hesla v roce 2017, abyste se jich mohli vyvarovat.

Pokud ve vámi zvoleném hesle figuruje jméno vaše, vašeho dítěte nebo dokonce domácího mazlíčka, můžete se pro hackery stát snadným terčem. Hesla začínající velkým počátečním písmenem jsou velmi častá a hackeři jsou si toho vědomi, jak uvádí server news.com.au.

Snadným cílem se ale také stávají lidé, kteří si na všech stránkách ponechávají heslo ve stejném znění. V případě, že jej hacker rozlouskne, dostane se pak snadno ke všem účtům své oběti.

Společnost Splash Data zveřejnila žebříček nejhůře zvolených hesel roku 2017, vycházela při tom z dat obsahujících 5 milionů rozšifrovaných hesel uživatelů ze Severní Ameriky a Západní Evropy.

Mezi favority se objevila hesla jako:

1)      123456

2)      Heslo

3)      12345678

4)      Qwerty (na anglické klávesnici se jedná o prvních šest po sobě jdoucích kláves při čtení zleva doprava)

5)      12345

Číselné kombinace podobného rázu se dále objevily i na osmém a sedmnáctém místě seznamu čítajícího celkem 25 položek. Pokud i vy používáte některá ze zmíněných hesel, je čas na změnu. Silné heslo, jak uvádí server news.com.au lze vytvořit kombinací alespoň 12 znaků, obsahujících i symboly jako např. ?, %, @, apod.

Kromě toho společnost Splash Data dodává, že heslo by mělo být náhodnou kombinací velkých a malých písmen. Je sice pravda, že se heslo hůř pamatuje, ale je to pořád snazší než se potýkat s problémy, jaké mohou nastat po napadení účtu hackerem.

Témata:  internet hackeři počítače

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy