Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se jednou pro vždy zbavit hladu? Vědci vám sáhnou do mozku a je vymalováno

Mozek, ilustrační foto
Mozek, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Američtí vědci lokalizovali nerv zodpovědný za vysílání signálu o sytosti žaludku a zjistili, že jeho zmrazení může vést k úbytku váhy. Upozornil na to news.com.au.

Nerv se nachází v krku a je součástí tzv. bloudivého nervu, který propojuje břišní, hrudní a krční dutinu a pokračuje dále do části mozku zvané hypothalamus, jež mimo jiné řídí i pocity hladu.

V případě, že nám klesne hladina glukózy pod určitou hranici, nerv do mozku vysílá signál a my cítíme potřebu se najíst. Zmrazením tohoto nervu hlad přestáváme pociťovat.

Na univerzitě v Atlantě (Emory University School of Medicine) vedl doktor David Prologo, intervenční radiolog, studii, během níž byl deseti lidem nacházejícím se v různých stádiích obezity nerv zmrazen. Jednalo se o jednoduchý zákrok a pacienti mohli ještě tentýž den odejít domů.

Následně docházelo k monitorování po 7, 45 a 90 dnech od zákroku, při nichž pacienti opakovaně potvrdili sníženou chuť k jídlu a zároveň u nich při každé kontrole došlo k úbytku váhy o více než 3,6 % a k poklesu hodnot BMI, které se v průběhu experimentu snížily zhruba o 13.9 %.

Studie byla představena tento týden na konferenci Společnosti intervenčních radiologů v Los Angeles. Prologova první pacientka Melissa se po absolvování procedury vyjádřila takto: „Doslova nikdy nemám hlad... Už jídlem nezaháním nudu. Postupně toho nechávám, a tentokrát už vím, že se to hned nevrátí tak, jako tomu bylo při předešlých dietách, které jsem zkusila“ uvedl server news.com.au.

Témata:  mozek jídlo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy