Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pyl nedělá problémy jen alergikům Jak škodí vašim plechovým miláčkům?

Automyčka
Automyčka
Foto: Pixabay

Pylová kalamita, která zaplavila Česko, nedělá problémy pouze alergikům, ale má negativní vliv i na automobily. Asi nejvíce trpí jejich filtry a pracovníci autoservisů doporučují měnit v tomto období pylový vzduchový filtr častěji než je předepsáno. Kromě filtru jsou ale pylem zasaženy i karoserie. Tedy pokud jsou neodborně ošetřeny.

Pylový filtr by měli majiteli automobilu vyměnit pracovníci v servisu při servisních prohlídkách a pokud jej navštěvuje častěji, měl by filtr být čistý.

Při letošní pylové sezoně ovšem filtry dostávají zabrat. Týká se to zejména starších aut, které jejich majitelé nechávají zkontrolovat v servisu pouze při poruše. Právě ty mohou mít tento filtr zcela nefunkční. 

„Řidiči by měli po tomto pylově vydatném období nejlépe vyměnit filtr na konci léta nehledě na to, zda ho mají nový, nebo ne,“ uvedl Lidovým novinám majitel autoservisu JPK Pavel Kaftan. 

Pylových nebo kabinových filtrů jsou tři druhy. Klasický papírový, s aktivním uhlím a antialergický, který se moc nehodí do města, kde člověk často nastupuje a vystupuje. 

Podle pracovníků autoservisů lidé dost často zapomínají na údržbu klimatizace a navíc ji nepoužívají správně. Pak se může stát, že i dva roky staré auto může nepříjemně zapáchat. Příčinou může být to, že řidiči nechávají klimatizaci zapnutou takřka celoročně. V klimatizaci se pak tvoří bakterie. 

Řidiče ale může trápit i žlutý pyl na karosérii. Odborníci doporučují lak v současné době více udržovat. Při správném ošetření by pak pyl neměl lak poškodit. Ideální způsob je vůz nejprve dostatečně namočit, zbavit lak těch nejhrubších nečistot a pyl pak setřít.

Řidičům také může pomoci pravidelné vysávání interiérů a neměl by zapomínat ani na letní směs do ostřikovačů, která má jiné složení než ta zimní.  

Témata:  moto auto auto automyčka

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy